9000 tonnás öntőgép készül a Teslának

0

A Tesla megkapta a világ legnagyobb öntőgépét, más néven a Giga Press-t amit a Cybertruck pickup elemeihez fognak használni.

Az elmúlt néhány évben rekordösszegeket fektetett be a Tesla az öntvény- és ötvözettechnológiába, hogy a nagyobb alkatrészeknek leegyszerűsítsék a gyártását. Ezen kívül a Teslának a fő célja, hogy olcsóbb is legyen egy-egy elem gyártása és ne kelljen 70 külön darabból összehegeszteni azokat, mint ahogy a Tesla Model 3 esetében is teszik.

Egy éve, hogy a Giga Texasban már üzembe helyezték az IDRA öntőgépeit és a megacasting technológiával próbálja meg felfuttatni a Model Y gyártását a Tesla. A kaliforniai autógyártó már több ilyen, millió dolláros gépet rendelt az olasz cégtől. A legelső Giga Press gépet még 2020-ban helyezték üzembe a fremonti gyárban, azóta a Giga Berlinben is ilyen technológiával készülnek az új Model Y-ok.

Korábban több kínai gyártó jelezte, hogy hasonló technológiára váltanának, február elején a Volvo is csatlakozott ugyanehhez a kezdeményezéshez.

Néhány napja azonban egy új videó látott napvilágot, ahol nem említették a Tesla nevét, de a piros fehér színvilágból ki lehet következtetni, hogy a Tesla gyárában rakják össze a világ legnagyobb IDRA öntőgépét melynek a neve egyszerűen Giga Press 9000.

Később Elon Musk megerősítette, hogy az öntőgép a Cybertruck sorozatgyártásából fogja kivenni a részét, melyet eredetileg 2021 végére ígért a Tesla. Ezzel a rekordméretű öntőgéppel a Tesla hamarosan megkezdheti a Cybertruck próbagyártását és talán 2023 elején elkezdődhet a tényleges sorozatgyártás.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!