Elektromos autókkal rohanná le az európai piacot a Kia

0

A Kia célja, hogy 2028-ra 800 000 darabra növelje az európai járműeladásait, melynek akár a 85%-át elektromos autók uralhatják. E cél elérése érdekében a vállalat még ebben az évtizedben egy sor új, villamosított modellt fog piacra dobni Európában.

A Hyundai és a Kia egy igen kockázatos, ám nagy eséllyel kifizetődő stratégiát gondolt ki, amikor arra az elhatározásra jutottak, hogy miközben a nagy gyártók visszavonják e-mobilitási terveiket, ők éppen rákapcsolnak. Az egyik nagy visszakozó a Ford, akik több akkugyár megépítését vonták vissza bizonytalan időre, és inkább a hibridtechnológiában látják a jövőt. Ezzel szemben a dél-koreaiak kíméletlenül menetelnek előre az elektromos autók útján, a fejlesztések, az új modellek folyamatosan érkeznek, valamint a szükséges gyárak megépítése is folyamatos.

A Kia is hasonlóan kitartó a témában és Európa szempontjából is igen bizakodóak, hiszen terveik szerint 2028-ra már évi 800 000 eladott autóval terveznek kontinensünkön, aminek 85 százaléka elektromos autó lenne. A Kia egy kétnapos márkakereskedői találkozón mutatta be a céggel kapcsolatos hosszú távú jövőképét Berlinben. A vállalat azt is közölte, hogy 2023-ban, amikor 572 297 járművet értékesített a régióban, ezek 37,9 százaléka, konkrétan 217 145 darab volt elektromos autó.

Globálisan a Kia 1,6 millió elektromos autót tűzött ki éves eladási célként, és ezt 2030-ra kívánja elérni. Ennek természetesen több útja is lesz a Kia számára. Az egyik állítólag az lehet, hogy a sikeres EVx modellek kapnak GT, azaz teljesítményre hangolt változatokat, ahogyan az történt az EV6 esetében is már korábban. A következő ilyen modell az EV9 lehet, ami alapból sem egy gyenge darab, de a Kia még tovább fokozza a lehetőségek határát.

A másik irány az új modellek bemutatása. Leginkább az elérhető árazású e-modellek révén, aminek első előfutára a már bemutatott Kia EV3, aminek ára nagyjából 34 000 euró körül várható Európában. Majd 2025-ben az EV4 és EV5, végül 2026-ban az EV2 bemutatása következik.

Kia EV3

Végül érdemes megemlíteni, hogy a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló erőfeszítései során a Kia azt tervezi, hogy hibridjármű-kínálatát a 2024-es hat modellről 2028-ra kilenc modellre bővíti. Illetve az akkumulátorok is fejlődnek majd, hiszen a Kia 2025-ben mutat majd be egy saját fejlesztésű akkucellát is, ami a most használt daraboknál várhatóan 7 százalékkal lesz nagyobb energiasűrűségű, ugyanakkor közel 10 százalékkal olcsóbban gyártható.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!