Lassít a Ford az elektromos piacon, a hibridekben látja a jövőt

0

A Ford esetében az idei év meglehetősen vegyes helyzeteket teremtett. Elektromos autóikkal voltak a csúcson és voltak kellemetlen adatok is, amik az ilyen modelljeik visszaeséséről szólak. Sajnos úgy tűnik, hogy a márka vezetősége inkább ezt akarja meglátni és ennek megfelelően igen komolyan megvágták az elektromos átállásra vonatkozó pénzügyi keretüket. A majdnem 12 milliárd dolláros keretmegvonás igen erősen szemet szúrhat minden érdeklődőnek és most itt az újabb hír a Ford visszakozásáról.

A Ford pénzügyi vezetője, John Lawler szerint ugyanis visszavesznek a lendületből a tisztán elektromos modellek gyártása és fejlesztése terén. Fejlesztési kapacitásaik jelentős részét most inkább hibrid hajtásláncok fejlesztésébe fogják irányítani, vagyis marad a belsőégésű motor a Fordnál még egy jó darabig.

Erről a múlt hónapban tartott 2023 Barclays Global Automotive & Mobility Conference nevű rendezvényen beszélt a pénzügyi vezető. John Lawer elmondása szerint a fő irány hosszú távon továbbra is a tisztán elektromos meghajtás, de jelenleg nem akarnak 100 százalékosan ebbe az irányba elindulni, a hibridekben több lehetőséget (és pénzt) látnak a következő években.

Ez eléggé Toyota-szagú, ugyanis a Toyota az aki makacsul ragaszkodik a belsőégésű motorhoz és a hibrid hajtáshoz. Bizonyára megfontolták a döntésüket a Toyota vezetői is korábban, de sajnos meg lehet nézni, hogy mire mennek ezzel a mentalitással egy olyan autópiacon, ahol a tisztán elektromos meghajtás a nyerő már most is. Nyilván a Toyotának is megvannak a piacai a hibridjei számára, de hosszú távon ez nem lesz tartható, legalábbis a fejlett világ autópiacain.

A Ford döntése is érdekes, főleg annak fényében, hogy több elemzés is a tisztán elektromos járművek brutális felfutását vetíti előre még az Államokban is, ami a Ford fő piaca.

Az USA-ban az idei év végére 35-50 százalékos felfutást várnak az elemzők a 2022-es adatokhoz képest. Ha pedig a Ford visszavesz a lendületből, akkor az történhet velük, mint például a Volkswagennel Európában, vagyis jönnek mások és ők adják el az elektromos autóikat azoknak a vásárlóknak, akiknek a pénzét a Ford is magához szippanthatta volna.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!