Tesztelik a Kia legolcsóbb és legkisebb elektromos autóját, az EV2-t

0

Miközben a Kia arra készül, hogy elindítsa az olcsó elektromos autók offenzíváját, a dél-koreai vállalat legolcsóbb EV2 néven érkező újdonsága 14 500 dollár körüli áron debütálhat. A jó hír, hogy a napokban videóra is vették, tesztelés közben a Kia legolcsóbb és legkisebb elektromos autóját, a Kia EV2-t.

Az idei év szinte minden gyártónál egy alacsony árú, de nem túl nagy méretekkel megáldott, cserébe a ma elvárható tudással felvértezett modell bejelentését jelenti. Valószínűleg a dél-koreai Kia sem marad ki ebből a buliból. A Kia már több olyan elektromos autót is betett a csőbe, melyek megfelelnek az előbbi leírásnak, ezek egyike az EV4 modell lesz. Viszont a Kia az EV4 alá is pozícionálna egy még olcsóbb, és még kisebb elektromos modellt, ami az EV2 nevet kaphatja meg.

A 2023-as Kia EV-Day eseményen került először szóba ez az elektromos autó, ami méreteit tekintve igencsak kicsi lesz, ám ehhez mérten az árcédula is hasonlóan karcsúra lesz szabva. Elemzők szerint 15 000 dollárnak megfelelő áron mutatkozhat majd be az újdonság, aminek sajnos az érkezési dátumáról semmit konkrétumot sem tudni (egyes infók 2026-ról szólnak), ahogyan a technikai paraméterekről sem. Azonban működő darabok már léteznek, hiszen az alábbi videón egy erősen álcázott autó látható, ami a külföldi sajtó szerint az EV2 egy álcázott és már működő prototípusa.

Hogy az EV2 esetében milyen technika várható, az erősen kérdéses, ám Ho-Sung Song, a Kia vezérigazgatója adott egy interjút az angol Autocar magazinnak, amiben arról beszélt többek között, hogy az E-GMP padlólemez egy módosított változatára érkezne meg az EV2. Továbbá a költségek alacsonyan tartása miatt szinte biztos, hogy 400 V-os rendszerfeszültséget használja debütálna a Kia EV2.

A fent linkelt cikkben egyébként arról is beszél Ho-Sung Song, hogy a Kia szerint is rendkívül fontos lesz az elérhető árú, kisebb elektromos modellek jelenléte a kínálatban, és az EV2 szerinte egy crossover, vagy SUV-jellegű formában érkezhet meg a vásárlókhoz. Aki pedig szeretne jókat gyorsulni, esetleg versenyezni egy teljesítményre hangolt EV2-vel, nekik a GT verzió lehet a választásuk. Ha minden jól megy, akkor az EV2 gyártása már 2025-ben, vagyis jövőre elindulhat a Kia szlovákiai gyárában.

Az EV2-vel a Kia egy igen széles kínálati skálát le fog tudni majd már fedni, hiszen emellett még ott lesz az EV3, EV4, EV5, EV6 és az EV9 is.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!