A Teslánál is alacsonyabb áron debütálhat a Kia EV5

0

A dél-koreai Kia megkezdte a teljesen elektromos EV5 SUV gyártását Kínában. Az első megcélzott exportpiacok között Thaiföld és Ausztrália van, Ausztráliában pedig a Tesla Model Y-nál is alacsonyabb áron debütálhat a Kia EV5.

Azon talán ma már senki nem lepődik meg, hogy Kínában szinte minden elektromos autó közel fele annyiba kerül, mint a világ más országaiban. Ennek több oka is van és igazából csak reménykedhetünk abban, hogy ezeknek a szinte felfoghatatlan különbségeknek egy része majdcsak eljut hozzánk is. Ezzel kapcsolatban most mindenki a BYD felé tekintget, akik eleve jó árazással kínálják elektromos autóikat, ám a Honor családdal gyakorlatilag eltörölték Kínában az árkülönbséget a belsőégésű és az elektromos autók között. Legyen szó kis méretű autótól, akár SUV-ról, vagy éppen erős középkategóriás szedánról.

Úgy tűnik azonban, hogy amíg mindenki a BYD lépéseit figyeli, a dél-koreai Kia is elkezdte az elektromos autói árát csökkenteni. Persze nem arról van szó, hogy a Kínában nagyjából 20 000 dollárnyi Jüanért megvehető EV5 árát tudja biztosítani a világ többi részén, de egy nagyon jó akcióval készül a Kia az Ausztrál piacon.

Kia EV5

Az EV5 a Kia szerint a Tesla Model Y egyik közvetlen kihívója, ez utóbbi egyébként jelenleg Ausztrália legnépszerűbb elektromos SUV modellje, így érthető, hogy a Kia is megpróbál legalább árban alá menni a riválisának. Egyelőre árat nem tudni, de az ausztrál EV5 vásárlók nagyjából 46 000 USD-nek megfelelő árra számíthatnak. A Tesla Model Y jelenleg (régiótól függően) nagyjából 64 000 dollár környékétől vihető haza, szóval az EV5 egy nagyon jó ajánlat lesz a Kiától. Az ausztrálok három felszereltségi szintből választva vehetnének majd EV5-öt, az olcsóbb Air and Earth-et ez év júniusától, a magasabb kategóriás GT-Line-t pedig október és december közötti premierrel.

A Kia EV5 jelenleg Kínában kapható és már készülődnek az első körös országok is a fogadásra, többek között Ausztrália. De ebben a körben van benne Thaiföld is, illetve a globális értékesítések jövőre indulhatnak majd el. Ha a Kia a többi ország esetében is tartani tudná ezt az árat az EV5 esetében, úgy gondolom hogy egy igen jó ajánlatot tudna letenni mindenhol az asztalra a Kia.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!