Befejeződött az olcsó elektromos Renault tervezése

0

A Renault elektromos járművek részlege, az Ampere megkezdte a teljesen új, olcsó elektromos Twingo fejlesztését. Egy ügynökségi jelentés szerint a tervezés befejeződött, és az elektromos Twingo sorozatgyártása 2026-ban indulhat Szlovéniában.

Aki követi a Renault-val kapcsolatos híreket az tudja, hogy a francia márka a teljes elektromos autós tervezést és a gyártást kiszervezte egy új divízió alá, ami az Ampere nevet kapta. Az Ampere divízió feladata, hogy az egyik legendás Renault modellt feltámassza, természetesen elektromos alapokon.

A nagyközönségnek már bemutatott elektromos Renault Twingo egyik nagy előnye, hogy a márka mindenképp ragaszkodik a 20 000 eurós nyitóárhoz és nem mellékesen európai kezek szerelik majd össze, méghozzá a szlovén Novo Mesto-i üzemben. Ott ahol a jelenlegi Twingo és annak elektromos változata is legördül a gyártósorról. Nem vitás, hogy az új elektromos Renault Twingo nagyot fog menni, már most sokan várják.

A Reuters magazin most néhány belsős információt osztott meg az érdeklődőkkel. Ezek közül az egyik, hogy a már említett Ampere elkezdett dolgozni a Twingo megszületésén és a munkálatok annyira jól haladnak, hogy a terv a végső kinézet kapcsán már készen is van.

A tervek véglegesítése után most a beszállítók keresésén van a hangsúly, illetve el kell indítani a prototípusok készítését és a sorozatgyártás beindítására is fel kell lassan készülnie a francia márkának. Ezek a vállalat belső forrásaiból származó információkon alapulnak, ahogyan az is, hogy a magazin szerint biztos az elektromos Renault Twingo szlovén gyártása, ami 2026-ban, vagyis bő 1,5 év múlva el is indulna.

Ezzel mindössze három év fejlesztési időszakot kapna a Renault. A 2024-re tervezett elektromos Renault 5 e-tech néhány héttel ezelőtti bemutatóján a francia cég már említette, hogy felgyorsította járművei fejlesztését: az elektromos Megane-t négy év alatt, az elektromos Renault 5 e-tech-et három év alatt fejlesztették ki. Egyelőre nem világos, hogy az elektromos Twingo melyik platformra épülhet meg.

Ezzel kapcsolatban érdemes újra megemlíteni, hogy a Renault és a Volkswagen összefogást tervez, hogy minél inkább megoszthatók legyenek a fejlesztési költségek. Luca de Meo, a Renault vezérigazgatója elmondta, hogy a végső döntésre 2024 elején lehet számítani. Az új elektromos Twingo piaci bevezetésének felgyorsítása érdekében a cég 20 százalékkal kevesebb alkatrészt, több szabványos alkatrészt és mindenekelőtt beszállítóktól beszerezhető termékeket használ majd. Erről Gilles Le Borgne, a technológiai osztály vezetője beszélt nemrég a Les Echos francia lapnak.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!