Visszaesett a Tesla termelése az első negyedévben

0

Csupán csak néhány nap telt el az idei év első negyedéve óta, így az elektromos autós világ már nagyon várta az eredményeket a Teslától, pontosabban a legyártott és kiszállított autók darabszámának tekintetében mindenképp. Azért is fontos ez, mert a legutolsó negyedévben a kínai BYD átvette a vezetést az addig világelső Teslától a tisztán elektromos autók gyártásában. Vajon sikerült a Teslának visszavenni az elsőséget kínai kihívójától?

Az biztos, hogy a Tesla sem tétlenkedett az elmúlt hónapokban, pedig még olyan tényezők is hátráltatták az összesített darabszámokat, mint a Vörös-Tenger melletti háborús villongások, vagy éppen a nem túl okos, vélhetően német származású bűnözők, akik felrobbantották a Giga Berlint ellátó egyik elektromos távvezetéket, hogy így bénítva meg az üzemet.

Mindezek ellenére a Tesla a 2024-es év első negyedévében 433 371 darab autót gyártott le összesen, amiből 386 810 darabot sikerült is leszállítania és átadnia a megrendelőknek. Az elérhető típusok kapcsán nincs nagy változás, továbbra is a Model 3 és a Model Y a legnépszerűbb darabok a Tesla kínálatában. A két középkategóriás modellből összesen 412 376 darab készült, és 369 783 darabot adtak át a nyitó negyedévben. Sajnos ezeken a számokon belül nem tudni, hogy melyik modell mennyivel vette ki a részét a sikerből, míg ugyanez mondható el a Model S, Model X és a Cybertruck esetében is. Ezeket az autókat szimplán az „egyéb modellek” gyűjtőnév alá dobta be a vállalat, ami itt konkrétan 20 995 legyártott és 17 027 leszállított járművet jelent, ám azt nem tudni, hogy melyik típusból mennyi jutott.

A 2024 első negyedévében gyártott 433 371 elektromos autó egy különleges darabot is tartalmaz: Ahogy arról mi is írtunk március végén, a gyártó elkészítette a hatmilliomodik járművét. Ez egy szürke Model Y az amerikai gyártásból.

A Tesla április 23-án mutatja be 2024 első negyedévére vonatkozó pénzügyi adatait, amit szokás szerint élő webcast követ. 2023-ban összességében a Tesla 1 845 985 elektromos autót gyártott és ebből 1 808 581 darabot szállított le vásárlóinak.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!