Letaszította a trónról a BYD a Teslát az elmúlt negyedévben

0

December elején írtam arról, hogy a kínai BYD jó úton halad afelé, hogy a tisztán elektromos autók tekintetében átvegye az első helyet a Teslától, ami eddig egyetlen elektromos autógyártónak sem sikerült. Most azonban fordult a kocka. A BYD az év utolsó negyedévében letaszította a Teslát az elektromos járművek vezető pozíciójáról.

Persze a folyamatosan emelkedő számok láttán szinte biztosra vehető volt a helycsere, hiszen a BYD is hatalmas erőforrásokat vet be a gyártás fokozására. Kínában a NEV-kategóriás autók halmazába tartozik a BEV (tisztán elektromos), PHEV (plug-in hibrid) és FCEV (hidrogén-alapú üzemanyagcella) és ha ezt vesszük alapul, a BYD elsősége már nem mai történet, ám a Tesla kizárólag tisztán elektromos autókat gyárt, így aki velük akar versenyre kelni, kizárólag ebben a kategóriában kell nagyot villantania.

A BYD ilyen jellegű értékesítése 2023 negyedik negyedéve vonatkozásában 526 409 darab volt, míg a Tesla ugyanezen időszakban 484 507 darabot adott el. Éves darabszám tekintetében 3 millió (BYD) és 1,8 (Tesla) darab autóról beszélhetünk, így a hárommilliós szám NEV-kategóriás autókból jött össze a kínai márkának 2023-ban. Az alábbi grafikonon a két márka tisztán elektromos autóinak darabszámai láthatók, negyedéves bontásban

A tavalyi év negyedik negyedéve tehát 942 651 darab NEV-járművet hozott a BYD számára, ebből 55 százalék volt a BEV és 45 százalék a PHEV. Éves tekintetben 3 023 679 darab NEV-kategóriás autót gyártott le 2023 egészében a BYD, 62 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ennek a mennyiségnek az 52 százaléka volt BEV (1 574 804 darab).

A 2023-as év és a tisztán elektromos autók gyártása tekintetében azonban még mindig a Tesla a király, hiszen Musk vállalata összesen 1 808 581 darab tisztán elektromos autót gyártott le, ami esetükben 38 százalékos javulás az előző évhez képest. Ha a BYD nem torpan meg idén, akkor a 2024-es év már minden tekintetben a BYD zsebében lesz!

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!