Napvilágot látott az elektromos Renault 5 végső kinézete

0

Van egy olyan érzésem, hogy a Renault 5 tisztán elektromos változatban újjá születendő verziója több szempontból is jelentős mérföldkő lesz az autózás történetében. Az csak egy dolog, hogy vélhetően ebben a Renault legújabb vívmányai kapnak majd helyet, de mint ahogy arról mi is beszámoltunk már, több nagy autógyártóval is hírbe hozták a francia márkát, mint azt a vállalatot, akik hathatós segítséget nyújthatnak egy kis elektromos autó kifejlesztésében. Ez nem lehet véletlen, a pletykák alapja pedig a hamarosan megérkező elektromos Renault 5 lehet.

Az első tanulmány az elektromos Renault 5 kapcsán még 2021 januárjában villant fel. Az elektromos autó a klasszikus Renault R5 formavilágából táplálkozik, de nehéz lenne retronak csúfolni ezt a modellt. Aztán bő 2,5 évig nem is volt semmi új infó az elektromos Renault 5-ről, ám idén nyáron már megerősítést nyert, hogy a francia autógyártó nekiállt a Párizs melletti „Technocentrében” az elektromos kisautó első prototípusainak gyártásának, amelyek a jövőben az észak-franciaországi Douai telephelyen gördülnek le a gyártósorról. Néhány héttel ezelőtt pedig a Renault egy pár képet dobott be a köztudatba az érkező újdonság kapcsán:

Úgy tűnik, hogy felesleges volt a nagy titkolózás, ugyanis, ha lehet hinni a netre felkerült vázlatoknak, akkor már tudható, hogy mivel készül a Renault a várhatóan R5 néven debütáló elektromos modell külseje kapcsán:

Mivel technika szempontjából semmi biztos nem tudható még, így mi is csak a találgatásokat tudjuk itt felsorolni a hivatalos premierig, ami 2024 február 26-án lesz a Genfi Autókiállításon.

Bár az R5 kapcsán nagy dobásra vár mindenki, a technikai alapját jó eséllyel a Clio adja majd, ahogyan az alkatrészek közel 70 százaléka is azonos lehet a két autóban. A padlólemez az AmpR Small lehet és a kategóriában szokatlanul több lengőkaros hátsó felfüggesztéssel jöhet, ami élesebb kezelhetőséget jelent. Akkupakk szempontjából két verzió is érkezhet (40 és 52 kWh kapacitással), a nagyobb akkupakk esetén 400 km WLTP hatótávval. Méretről a pletykák 3,92 méter hosszúságról szólnak, illetve az alapárat 25 000 euró környékére várják. Tavasszal minden kiderül.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!