Itt a Renault 5 – az olcsó elektromos autó

0

A francia autógyártó bejelentette a következő 5 évre vonatkozó tervét, melynek értelmében 2025-ig 7 új tisztán elektromos modellt terveznek piacra dobni. Keveset tudunk a részletekről, az azonban biztos, hogy az e-flotta egyik új tagjának a Renault 5 elektromos prototípuson kell alapulnia.

A márka már most is vezető szerepet tölt be Európában az elektromobilitás területén, mindezt pedig – egyelőre – a nagyon népszerű Zoe-nak köszönhetik. Ahhoz azonban, hogy továbbra is versenyben tudjanak maradni ezért a piacvezető szerepért, új elektromos modelleket kell felvenniük a kínálatukba, hiszen szinte naponta érkeznek hírek számos autógyártó e-terveiről, a harc pedig ennél csak nagyobb lesz a következő években. 

Mi is az a Renaulution?

A mai napon a Renault bemutatta a következő négy évre szóló, „Renaulution” elnevezésű projektjének egyes részelemeit. 7 EV 2025-ig, ezt érdemes lesz észben tartani:

„2025-re a Renault 14 új típust dob ​​piacra. 7 teljesen elektromos lesz, továbbá még 7 kisebb-nagyobb családi modellel érkezünk. Minden új autónk – tisztán vagy részben – elektromos hajtású lesz.”

A vállalat egyébként azzal a szlogennel hirdeti a tervet, hogy ez most éppen az „átmenet egy energetikai márkává”.

Luca de Meo, a Renault Groupe vezérigazgatója a következőket fűzte hozzá a témához:

„A Renault-nál meghatároztuk a jövő irányát: megalkotjuk saját „Nouvelle Vague ”-unkat [az új hullámot]. Mi valódi modernitást hozunk az autóiparba. Áttérésünk alapja, hogy megerősítjük vezető szerepünket az elektromos közlekedésben. Ezt két módon tesszük: 

  • Az Electro Pole projekt segítségével, 
  • a hidrogénhajtásba történő jelentős befektetésünkkel.

A fent említettek azt a célt szolgálják, hogy Európa legzöldebb autógyártójává váljunk 2025-re. Technológiai márka is leszünk a házon belüli innovációnak és a Software République-nek köszönhetően, mely nyitott ökoszisztéma legfőbb célja az európai szakértelem fejlesztése olyan kulcsfontosságú területeken, mint az adatelemzés vagy a kiberbiztonság. Ez versenyképességet biztosít számunkra, mint szolgáltató, hiszen a csúcstechnológiával összekapcsolt szolgáltatásokkal teljesíthetjük a megálmodott terveinket.”

A Renault 5 prototípus

A bejelentéssel együtt a Renault bemutatta új elektromos prototípusát, amelynek neve Renault 5. Az e-autó a klasszikus Renault R5 formavilágából táplálkozik, de nehéz lenne retronak csúfolni ezt a modellt:

Az autógyártó nem osztott meg semmilyen specifikációt a járműről, ehelyett inkább a tervezés részleteire koncentráltak a bemutatón. Gilles Vidal, a Renault tervezési igazgatója így nyilatkozott:

„A Renault 5 prototípus megtervezése során múltunk kultikus modelljére, az R5-re támaszkodtunk. Ez a prototípus egyszerűen a modernitást testesíti meg, miközben jelenünk igényeit szolgálja ki: városi, elektromos, vonzó.”

Luca de Meo hozzátette, hogy ez a modell szimbolizálja a Renault új irányát:

„Az új R5 a Nouvelle Vague: szorosan kapcsolódik a történelemhez, és mégis a jövőbe mutat, népszerűvé téve ezzel az elektromos autókat.”

Az e-autó érkezéséről biztos információk még nincsenek, a végső dátum azonban 2025 előtt lesz, ha tartja az ígéreteit a francia márka. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy a koncepcióhoz képest mennyit változtatnak majd rajta a tervezők. A legjobb talán az lenne, ha semennyit. 

Rozsa Arpad
“Orvostanhallgatóként az egészség védelme mindennapjaim szerves részét képezi. A nyomaték és a hangtalan közlekedés mellett így kifejezetten fontosnak tartom, hogy ne szennyezzük azt a környezetet, melyben mindennapjainkat éljük.”