Belsőégésű modelleket szüntet meg a Ford, hogy elektromosakat gyártson

0

A Ford jelentősen felgyorsítja az elektromos járművekre való átállását az öreg kontinensen, ezért az európai gyárait jelentősen átalakítja.

A Ford Motor Company új irányelve szerint a vállalat mostantól teljes mértékben az elektromos mobilitás fejlesztésére összpontosít. Ez azt jelenti, hogy 2023-ban leállítják az olyan népszerű modellek gyártását, mint a Focus vagy a Fiesta, amely közel 50 éven át volt kategóriájának egyik legnépszerűbb autója.

Az elektromos mobilitásra való átállás jelentős változásokat hoz az autógyártók számára, nemcsak technológiai szempontból, hanem a kialakult modellportfólióban is. A Ford Fiesta 47 sikeres év és több mint 22 millió eladott példány után, az alsó-középkategóriás Focus pedig 25 év után eltűnik a palettáról. A Ford legnagyobb európai gyárában, Kölnben 2023 júniusában szűnik meg a két ikonikus modell, valamint a Ford S-Max és a Galaxy gyártása – számolt be a német Focus Online.

A detroiti cég németországi leányvállalata, a Ford-Werke GmbH megerősítette, hogy az eddig megrendelt járművet még legyártják és leszállítják, a vállalat pedig a raktárkészletek erejéig nyitva tartja a rendelés lehetőségét.

A kölni üzemben a belsőégésű motorok gyártása is megszűnik. A népszerű, kisfogyasztású egyliteres benzinmotor gyártása – amelyet jelenleg még Kölnben készítenek más Ford-autógyárak számára – a romániai Craiovában található gyárba kerül át.

Handelsblatt értesülései szerint az első európai elektromos modell sorozatgyártása 2023 végén kezdődik meg Kölnben, míg a második modell pedig hat hónappal később gurulna le a gyártószalagról.

„2024-ig három új izgalmas elektromos személygépjárművet és négy új elektromos haszongépjárművet vezetünk be Európában. 2026-ig több mint 600 000 elektromos jármű értékesítését tervezzük a régióban, a kölni villamosítási központ elektromos személygépjármű-gyártása pedig eléri az 1,2 millió járművet hat éven belül” – idézi a Fordot az Autocar magazin.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!