Leáll a Teslák gyártása Kínában

0

Ki tudja mit tartogat 2022, de az év eleje nem igazán indult jól az már most biztos. Kezdődött az év az orosz-ukrán háborúval, ami miatt számos nagy európai autógyártónak kellett részleges, vagy teljes gyártásszüneteltetést elrendelni. Ugyanis Ukrajnából jelentős számú komponens érkezett többek között a Volkswagen elektromos autóihoz is.

Ehhez a szörnyűséghez jön most hozzá egy újabb adalék. Melyről eddig csak a hírekben hallhattunk hiszen messze vagyunk Kínától. Kínában újra kitört a koronavírus járvány és az új napi esetszám az elmúlt 3 hónapban már most magasabb, mint a 2022-es év egészében volt. A kínai kormányzat számos szigorú intézkedéssel próbálja elejét venni a járványnak, hogy végül miként sikerül nekik ez, az majd kiderül. A korlátozások pedig a Tesla sanghaji üzemét is elérték, a Reuters szerint ez áll az üzem 2 napos leállása mögött, ám a Tesla ezt nem erősítette meg.

Az elektromos járművek gyártásának óriása, a Tesla, két napra felfüggeszti sanghaji gyárának működését, mindezt belső kommunikációkból és a beszállítóknak küldött értesítésekből tudjuk. Továbbá Kína szigorítja a COVID-korlátozásokat az ország legutóbbi járványának megfékezése érdekében. A sanghaji gyár eddig folyamatosan üzemelt, ám a beszállítóknak és a Tesla munkatársainak szerdán közölték a Reuters által is látott közleményekben, hogy a gyártást szerdára és csütörtökre felfüggesztik.”  -Reuters

Az európai elektromos autógyártást (is) rosszul érintő háború után tehát egy újabb tényező jelent meg a nehezítő tényezők mellett. Egy újabb COVID19 járvány. Két nap nem tűnik soknak, de ha azt nézzük, hogy a Tesla milyen gyorsan képes egyetlen autó legyártására, ráadásul mindezt három műszakban, megállás nélkül, akkor ez a két nap is okozhat késéseket és kellemetlenségeket. Mivel a sanghaji üzem már régóta nem csak a helyi igények kiszolgálásra termel autókat (Model 3 és Model Y), hanem ez a márka globális exportközpontja is egyben, a kieső darabszámok más kontinenseken várakozó előrendelőknek okozhatnak további csúszásokat. Az már csak hab a tortán, hogy a globálisan elszaladó üzemanyagárak mellett egyre többen akarnak elektromos autót, leginkább Teslát venni.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!