Tesla Giga Berlin: jöhetnek az összeszerelő robotok

0

A sok kukacoskodás ellenére csak halad a Tesla németországi gyárának építése, még ha nem is olyan tempóban, mint arra Elon Musk a történet elején számított. Jelenleg közel féléves csúszásban van a projekt, de talán nem kell ennyit várni az első európai Teslára. Ha már európai Tesla, a márkának volt korábban egy kisebb üzeme a hollandiai Tilburg közelében, de azt bezárták végül, hogy minden, a gyártáshoz szükséges erőforrást a berlini üzem támogatására fordíthassa a Tesla.

Németországból viszont jó hírek jöttek nemrég. Az ország környezetvédelmi ügynöksége megadott egy újabb ideiglenes engedélyt a Teslának, ezúttal a szerelőrobotok telepítésére, melyek az autók készre szerelését végzik a Giga Berlinben. Ezzel egy lépéssel megint közelebb került Elon Musk ahhoz, hogy mielőbb megnyithasson.

Ezeket a gépeket többek között ajtók, ülések, szélvédők és az utastér alkatrészeinek összeszerelésére, valamint felszerelésére tervezték. Ezenkívül a Tesla robotokat is telepíthet az alváz, a motorok és az akkumulátor gyári padlóra történő összeszereléséhez. Ez az előzetes engedély az állami környezetvédelmi ügynökség által a Teslának adott tizedik előzetes engedély.

De nem áll meg itt a Tesla, mert az amerikai gyártó egy másik előzetes engedély iránti kérelmet is benyújtott. A Tesla azt akarja ellenőrizni, hogy a gyár festő- és a présüzeme működőképes lehet-e. A környezetvédelmi hatóság jelenleg éppen felülvizsgálja a pályázatot. Az előzetes engedélyeknek köszönhetően a vállalat már meg tudta építeni az üzem nagy részét, felszerelni a berendezések bizonyos százalékát és tesztelni azok működőképességét. Reméljük a németek nem fognak csúnya viccet űzni a Teslával és akkor mondják be a tiltást, mikor már minden készen és beüzemelve vár a végső jóváhagyásra.

Az előzetes engedélyeknek köszönhetően épülhetett meg többek között az a most még csak raktárnak nyilvántartott csarnok is, ami a pletykák szerint már az új 4680-as cella gyártásának fog helyet adni, persze majd csak a végleges engedélyek megkapása után.

Röviden a Giga Berlin eddig ismert tulajdonságai:

  • Helyszín szempontjából Berlin vonzáskörzetében (Grünheide, Brandenburg) található az új repülőtér mellett.
  • Az előkészítő munkák 2020 februárjában kezdődtek, a kivitelezés májusban
  • Az üzem fő profilja a Model 3 és a Model Y lesz
  • A 4680-as cella itt is készül majd
  • A készre szerelés mellett akkupakkok, valamint hajtásláncelemek is készülnek itt.
  • Kezdetben 150 000, majd 500 000 darab éves legyártott darabszám van előirányozva
  • Tervezett költség: 4 milliárd euró
Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!