Rejtélyes csarnokkal bővülhet a Tesla berlini gigagyára

0

Bár még csak az építkezésnél jár a Tesla koronájának európai ékköve Németországban, az engedélyeztetési eljárások már javában zajlanak annak érdekében, hogy mire a papírokat jóváhagyják, indulhasson a termelés. Ezekkel az eljárásokkal pedig alaposan meggyűlik a baja Elon Musknak, hiszen a német hatóságok szinte mindenbe belekötnek, leginkább környezetvédelmi okokra hivatkozva.

Az csak egy dolog, hogy a hatóságok szívózása miatt gyakorlatilag sajnos el lehet könyvelni a 6 hónapos csúszást a gyártás beindításában, de már idén márciusban megmondták a német hatóságok, hogy amennyiben a Tesla a jövőben bővítené németországi üzemét, annak a növekvő vízfelhasználás állhatja az útját. Véleményük szerint a bővülés veszélyeztetné a régió vízkészletét, így ez nem lenne megvalósítható.

Ezen adatok fényében furcsa, hogy a Tesla mégis kapott most engedélyt arra, hogy egy eddig nem tervezett extra csarnokot építsen fel az üzem területén. Erről több német lap is beszámolt, mi most a Der Tagesspiegel cikkét vesszük alapul. Ebben egy drónfelvétel is található, amiben 19:35-től látható az a terület, amire a lap szerint a Tesla a jóváhagyott extra csarnokot húzná fel, közvetlenül a főépület mellett. A lap szerint egy közel három focipálya-méretű területről van szó, amiben az akkumulátorokat előállító gyártósorok kapnak helyet a jövőben.

A közel 22 000 négyzetméteres csarnok a jelen állapotában csakis raktárként működhet majd, de még az sem akárhogyan, hiszen semmilyen, az autógyártással összefüggő raktározás nem engedélyezett. Arról már nem is beszélve, hogy itt esetleg akkugyár működjön. A Tesla vélhetően úgy van vele, hogy megépítik a csarnokot egy ideiglenes engedély birtokában és később kérvényezik az épület átminősítését, ezzel is lehetővé téve az engedélyek kiadása előtti építkezést. De nem csak Berlinben, hanem Texasban is zajlik az eredetileg tervezett üzem terültének kibővítése, pletykák szerint „Bobcat” néven fut a projekt a Teslánál.

Mindkettő területben közös, hogy ide tervezi a tervek szerint a Tesla az új, 4680-as cellájának gyártását, kiszolgálva a lokális gyártás igényeit. Berlin vonatkozásában a gyártás engedélyeztetése már márciusban megkezdődött.

A texasi akkugyártással kapcsolatban nincsenek hírek, de vélhetően közel sem kell annyi bürokráciával ott megküzdenie Elon Musknak, mint Németországban.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!