Újra a vízhiány okozhat problémákat a Tesla berlini üzemében

0

Úgy néz ki, a német hatóságok ismét beleköphetnek Elon Musk levesébe, ugyanis a berlini Gigafactory egy esetleges bővítése során az illetékes vízügyi hatóság már most jelezte, hogy baj lesz a bővítéssel!

A híreket szorosan követő olvasók egyre olvashatják, hogy az egyes autógyártók, de még az elektromos autókhoz szükséges akkumulátorokat előállító vállalatok is folyamatos bővítéseket jelentenek be. Nincs ez másként a Tesla esetében sem, elég csak a közel egy év alatt felépült ázsiai üzemüket alapul venni (Giga Sanghai), aminek gyakorlatilag a megnyitása után már a bővítésen kellett gondolkodnia Musk illetékes csapatának.

De a fremonti Gigafactory is egyre csak bővül, legutóbb a Battery Day alkalmával bemutatott új, 4680-as cellák próbagyártásához kellet némi plusz hely, nem beszélve a Giga Press présgépeiről.

A bővülés tehát egyáltalán nem ritka eset és szinte biztosra vehetjük, hogy a Giga Berlin esetében is bizony eljön majd a pillanat, amikor meg kell hozni a vonatkozó döntéseket. Ha pedig ez megtörténik, Elon Musk biztos lehet benne, hogy lesz pár csörtéje a hatóságokkal. Közülük az egyik, az ivóvízért felelős szerv már jelezte, hogy ebben az esetben bizony bajok lesznek.

Aki tud németül, annak tanulságos írás a német ZDF tévéadó írott cikke, aminek már a hangvételéből is süt a Tesla-ellenesség. A cikk szerint Elon Musk alapból is kíméletlen tempót diktál az építkezés és a jogi eljárások területén, utóbbi témában hónapok alatt átveri az engedélyeket, amik amúgy évekbe telnének. A projekt ellenzői a régió vízhiányára figyelmeztetnek, mivel a Tesla gyár annyi vizet fog fogyasztani, mint egy 40 ezres város.

Érdekes módon a brandenburgi környezetvédelmi miniszter, Axel Vogel korábban maga állította, hogy elegendő víz áll rendelkezésre a termelés megkezdéséhez:

„A kapacitáskorlát nem azt jelenti, hogy azt már túl is lépték” – mondta Vogel a Frontal21 interjújában. Számítások szerint a Tesla kezdetben évente mintegy 1,4 millió köbméter vizet fog fogyasztani 2021 nyarától.

„Ha a felhasználás ezen túlmutat, akkor előfordulhat, hogy a további fejlesztések nem történhetnek meg” – magyarázta Vogel. Az állami környezetvédelmi miniszter szerint a Tesla is tudja, hogy a rendelkezésre álló víz mennyisége esetleg korlátozhatja a gyár későbbi terjeszkedését.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!