Hirdetés

Micsoda kis adok-kapok kezd itt kialakulni, de reméljük mindez konstruktív-jellegű lesz a téma egészét tekintve. Elon Musk véleménye szerint ugyanis Bill Gates nem igazán van képben az akkumulátorral hajtott járművekkel kapcsolatban.

De miről is van szó? Még augusztus végén tett közzé Bill Gates egy elmélkedő blogposztot a saját blogjában, a GatesNotes oldalon. Ebben egy érdekes levezetést írt le arról, hogy szerinte miért nem fog tudni működni a szállítmányozás elektromossá válása olyan területeken, mint például a kamionnal történő árumozgatás.

„A probléma az, hogy az akkumulátorok nagyok és nehezek. Minél nagyobb súlyt próbálsz mozgatni, annál több elemre van szükséged a jármű áramellátásához. De minél több akkumulátort használsz, az annál nagyobb tömegű lesz – és annál több energiára lesz szükséged. Az akkumulátor-technológia nagy áttörései ellenére az elektromos járművek valószínűleg soha nem jelentenek majd praktikus megoldást olyan dolgokra, mint a 18 kerekes kamionok, teherhajók és utasszállító repülőgépek. Az elektromos mobilitás akkor működik, amikor rövid távolságokat kell megtenni, viszont teljesen más megoldásra van szükségünk nehéz, távolsági járművek elektromos üzemeltetéséhez.”

A gondolatmenete már csak azért is érdekes, mert Gates a bevételei jelentős részét adományozza kutatások megtámogatására, például befektetésinek egyik fő célpontja a a QuantumScape, ahol rendkívül ígéretes kutatások folynak a szilárdtest akkumulátorok területén. A vezérigazgató Jagdeep Singh szerint már működő technológiájuk van, csupán a tömegtermelésre való felkészülés, ami hátravan. Ezek fényében Gatesnek rálátása kell, hogy legyen az akkumulátorok fejlettségének aktuális állapotára.

Az érdekesség viszont most jön, ugyanis Elon Musk nem hagyta szó nélkül az elmélkedést és tekintve, hogy szeptember 22-én kerül megrendezésre a Tesla Battery Day (ha csak el nem halasztják ismét), ahol várhatóan komoly súlyú bejelentések várhatók a Tesla akkumulátorainak fejlesztéseiről. A Tesla akkumulátor-kutató partnere, Jeff Dahn és csapata a Dalhousie Egyetemen végzett teszteket az új cellán, és lenyűgöző eredményeket kaptak. A megoldással több, mint egymillió kilométeres élettartamot tudnak biztosítani az e-autóknak. A csapat a Tesla felkérésére dolgozik az akkumulátorcellák energiasűrűségének és élettartamának javításán, a költségek csökkentése mellett.

A Twitteren egy felhasználó megkérdezte Elon Muskot, mi a véleménye Gates kijelentéséről, a válasz pedig szokásosan rövid, de hatásos volt: „Nincs képben”

Kíváncsian várjuk, mi lesz szeptember 22-én!