Tesla akkumulátor szabadalom – „sokkal fontosabb, mint amilyennek hangzik”.

0

A Tesla újabb szabadalmi kérelmet nyújtott be új akkumulátor celláról, amire Elon Musk a Twitteren úgy hivatkozott, hogy „sokkal fontosabb, mint amilyennek hangzik”.

A csütörtökön közzétett szabadalmi kérelemben először a jelenleg használatos technológia korlátait ismertették. Jelenleg a zselés-tekercs kialakítást alkalmaznak, melyben a katód és az anód el van választva egymástól. Ezek úgynevezett katód- és anódfüllel vannak ellátva és úgy csatlakoznak a pozitív és negatív csatlakozókhoz. Ezzel a megoldással az a baj, hogy fölöslegesen nagy az elszenvedett áramveszteség. Nem mellesleg ezeknek a füleknek a gyártása sem egyszerű.

A most beadott szabadalomban a Tesla a fülek problémájára talált megoldást mutatja be. Egy újszerű tekercselési eljárásnak köszönhetően a cellák elkészíthetőek e fülek nélkül is. Ezáltal nem csupán a gyártásuk lesz sokkal egyszerűbb, de az áramveszteség sem lesz akkora. A közelmúltban a Tesla egyre több szabadalmi kérelmet nyújt be a Tesla akkumulátorival kapcsolatban. Ezek a szabadalmak valószínűleg már a titkos Roadrunner projekt keretein belül készülnek.

A projekt célja, hogy a Tesla a saját maga által gyártott és fejlesztett akkumulátorokat használhassa járműveiben. A projek keretein belül egy kutatócsapat segítségével és a Maxwelltől megvásárolt technológiát felhasználva próbálják meg átlépni az akkumulátortechnológiában álomhatárnak számító kilowattóránkként 100 dolláros gyártási költséget.

Az új fülek nélküli akkumulátorcella is fontos része lehet a projektnek, Elon Musk is úgy vélekedik, hogy a szabadalom „fontosabb, mint amilyennek hangzik”.

A folyamatosan érkező szabadalmi kérelmekről szóló hírek alapján arra számíthatunk, hogy valóban jelentős dolog bejelentésére készülnek a várva-várt akkumulátor napon.

Ide kattintva csatlakozz a legnagyobb és legaktívabb Magyar Tesla Club Facebook csoportunkhoz és tudj meg mindent a jövő autójáról.