Hálózatra kapcsolták a világ legnagyobb napelem farmját

0

Ma már nem szokatlan dolog, ha Kínában valamiből a legnagyobbat építik meg, az ország anyagi lehetőségei szinte korlátlanok. Napelemek terén is nagyon jól áll Kína, éppen ezért történhetett meg, hogy a világ jelenlegi legnagyobb napelem farmja is itt épült meg és került bekapcsolásra. A konkrét helyszín észak-nyugat Xinjiang (Hszincsiang).

A 3,5 gigawattos farm 33 000 hektáron terül el, Urumqi (Urumcsi) mellett. Az állami vagyonfelügyeleti hatóság honlapja, amely a kínai Power Construction Corp-ra hivatkozott, azt közölte, hogy hétfőn került bekapcsolásra az országos hálózatba. Számítások szerint a napelemfarm évente mintegy 6,09 milliárd kilowattóra (kWh) villamos energiát termel majd. Feltételezve, hogy egy elektromos autó évente körülbelül 3000 kWh-t fogyaszt, akkor 6,09 milliárd kWh évente 2,03 millió elektromos autót tudna ellátni energiával. Hszincsiang jelentős és időnként ellentmondásos szereplő a globális napenergia-iparban – amellett, hogy hatalmas nap- és szélerőműveknek ad otthont, a poliszilícium, a napelemek gyártásában használt kritikus nyersanyag, gyártásának is jelentős központja.

A most bekapcsolt park egyébként egy még nagyobb projekt része lesz, ami szintén megújuló források használatát tűzte ki célul, amik a helyszínen érhetők el (szél, nap) és ha elkészül 455 GWh kapacitással számolhatnak a befektetők. Ahogyan a hasonló megaprojektek, ez is ritkán lakott, erőforrásokban gazdag területen helyezkedik el és megtermelt energiájukat a nagyobb városi központokba küldik, jellemzően Kína keleti partvidékére. Kína jelenleg a világ három legnagyobb napelem-farmjával büszkélkedhet kapacitását tekintve. A Ningxia Tenggeli és a Golmud Wutumeiren szolárfarmok mindegyike 3 MW kapacitással már elérhető.

Ha már napelempark, érdemes újra elolvasni cikkünket egy hasonló jelentőségű napelemparkról hazánk vonatkozásában. A BMW Group Gyár Debrecen és az E.ON Hungária Csoport együttműködésében 50 hektárnyi napelempark létesítéséről írtak alá szerződést a két cég vezetői április közepén, a gyár kommunikációs központjában.

Hetven futballpálya nagyságú területre hetvenegyezer panel kerül, amely 43 megawattos teljesítményével évente húszezer háztartás energiaigényét fedezné – érzékeltette az arányokat Hans-Peter Kemser megjegyezve, hogy a beruházás az autógyártás indulására, 2025 novemberére készül el. Közlése szerint 320 ezer négyzetméter napelempanelt helyeznek el, ebből 187 ezer négyzetméternyit a gyárépületek tetején, a többit a földön.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!