A BMW Group legnagyobb napelemparkja épül Debrecenben

0

A BMW Group Gyár Debrecen és az E.ON Hungária Csoport együttműködésében 50 hektárnyi napelempark létesítéséről írtak alá szerződést a két cég vezetői szerdán, a gyár kommunikációs központjában.

Hans-Peter Kemser, a BMW Manufacturing Hungary Kft. elnök-vezérigazgatója az aláírás alkalmából tartott sajtóeseményen azt mondta, a BMW-csoport legnagyobb fotovoltaikus rendszerét alakítják ki a gyárban, amely Magyarországon is az egyik legnagyobb ilyen beruházás.

Közlése szerint 320 ezer négyzetméter napelempanelt helyeznek el, ebből 187 ezer négyzetméternyit a gyárépületek tetején, a többit a földön.

Hetven futballpálya nagyságú területre hetvenegyezer panel kerül, amely 43 megawattos teljesítményével évente húszezer háztartás energiaigényét fedezné – érzékeltette az arányokat Hans-Peter Kemser megjegyezve, hogy a beruházás az autógyártás indulására, 2025 novemberére készül el.

A vezérigazgató arról is beszélt, hogy a gyár életében központi törekvés a fenntarthatóság biztosítása minden területen. Felsorolása szerint a termeléshez szükséges energiát teljes mértékben megújuló forrásból fedezik, gondolkodásukban központi elem a biodiverzitás, zöldfalakat alakítanak ki a termelési területeken, papír felhasználása nélkül működnek majd, az éttermükben pedig semmiféle műanyagot nem használnak.

50 hektáron lesz a napelempark Debrecenben a BMW gyárnál.
Budapest, 2024. április 10. Hans-Peter Kemser, a BMW Manufacturing Hungary Kft. elnök-vezérigazgatója (j) és Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese a két cég együttműködésével létesülő 50 hektárnyi napelemparkról tartott sajtótájékoztatón Debrecenben 2024. április 10-én. A BMW-csoport legnagyobb, 320 ezer négyzetméteres fotovoltaikus rendszerét alakítják ki a gyárban. MTI/Czeglédi Zsolt

Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese a cégcsoport életében  mérföldkőnek nevezte a fejlesztést, amely a legnagyobb idei európai beruházásuk.

Olyan hosszú távú együttműködést még egyetlen vállalattal sem kötöttek, mint a debreceni BMW autógyárral – fogalmazott. Kiemelte, hogy a gyár területén létrejövő napelemparkot nemcsak elkészíti, hanem az elkövetkező években üzemelteti is az E.ON, amely egy menedzsment-rendszert is működtetni fog a területen. Csakúgy mint a BMW-nek, az E.ON-nak is szívügye a fenntarthatóság, partnereinek zöld energiával ellátása – hangoztatta Jamniczky Zsolt.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!