A Kia áttér a hibridekre és a megfizethető elektromos autókra

0

A Kia a Ford nyomdokaiba lép, miután hirtelen bejelentette, hogy további hibrideket kíván bemutatni, ugyanis a gyártó lassabb elektromos járművek iránti keresletre számít a jövőben.

Valahol érthető, ha egy gyártó úgy dönt, jobban fókuszál a valóban pénzt hozó dolgok felé, hiszen nekik is fent kell tartaniuk magukat valamiből. Hogy aztán később ez a döntés mennyiben befolyásolja majd a piaci helyzetüket, az jó kérdés. Ha ugyanis valaki lassít a versenypiaci tempón, könnyen lehet, hogy valaki olyan lép be a keletkezett űr helyére, akik viszont éppen rákapcsolnak.

Hogy a jelenlegi viszonylag alacsony kereslet a tisztán elektromos autók iránt mennyire változik majd meg, az jó kérdés, de az tisztán látszik, hogy nagyon sok, még billegő potenciális vásárlónál az ár a befolyásol tényező. Vagyis hiába vásárolna éppen egy BEV-modellt, ha az anyagi lehetőségei nem engedik. Úgy tűnik, hogy a kereslet meglenne, csak éppen az árakkal van még némi baj. Ha minden jól megy, ez is hamarosan megoldódik, már csak azért is, mert az elmúlt években elérhető állami támogatások egyre inkább eltűnőben vannak, így az árérzékenyebb vevők miatt is muszáj mielőbb lejjebb vinni az e-modellek árait.

Az egyik nagy visszalépő a BEV-fejlesztésektől a Ford volt pár hónapja. Akkor a Ford jelentette be, hogy egy időre szüneteltetik a tisztán elektromos modellek fejlesztését és a szükséges infrastruktúra kiépítését. Ellenben a hibrid megoldások fejlesztésén erősebben kívánnak dolgozni, mert abban látnak erősebb bevételi potenciált.

Akkor sokan meglepődtek ezen, ám úgy tűnik, hogy most egy újabb gyártó lép erre az útra, ezúttal a dél-koreai Kia jelentette be, hogy a visszaeső kereslet miatt, valamint a kínai BEV-riválisok növekvő piacnyerése végett mindenképpen fel akarják turbózni a bevételeiket.

Miután a globális eladások a múlt hónapban 2 százalékkal estek vissza, a Kia új, közép- és hosszú távú üzleti tervvel reagált. Az új stratégia, amelyet a Kia 2024-es vezérigazgatói befektetői napján mutattak be pénteken, a villamosításra összpontosít. A Kia itt jelentette be, hogy több hibrid és megfizethető elektromos jármű bevezetésével akarnak reagálni a kialakult helyzetre. A Kia elnöke, Song Ho-Sung pénteken közölte, hogy „hatékonyan reagálunk az autópiac változásaira egy új, közép- és hosszú távú stratégiával”.

Kia EV4

Az elektromos járművek iránti kereslet lassulására válaszul a Kia további hibridek piacra dobását tervezi, miközben új, alacsony költségű elektromos modelleket is bemutat. A koreai autógyártó hibrid változatokat dob piacra legnépszerűbb modelljeiből, terveik szerint idén hat, 2026-ban nyolc, 2028-ban pedig kilenc enyhe hibrid lesz a kínálatban. Az új modellekkel a Kia arra számít, hogy a hibridek a globális eladások 12 százalékát, azaz körülbelül 372 000 darabot tesznek majd ki idén. 2028-ban az eladások 19 százalékra emelkedhet, körülbelül 800 000 eladott példány mellett.

A Kia nem hagyja fel a teljesen elektromos autók értékesítésével sem. Az új elektromos autók a Kia széles skálájának részét képezik, amely szinte minden szegmensre kiterjed, áruk 30 000 és 80 000 dollár között változhat. A Kia már Kínában piacra dobta az EV5-öt körülbelül 20 000 dolláros (149 800 jüan) alapárral, az EV3 várhatóan még idén, az EV4 jövőre érkezik.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!