Azt pletykálják, hogy a Tesla teherautókat gyártana Olaszországban

0

Helyi sajtó szerint a Tesla állítólag tárgyalásokat folytat az olasz kormánnyal, hogy elektromos teherautókat vagy kisteherautókat gyártson az országban.

A Gigafactory Berlin-Brandenburg a Tesla első európai gyáregysége, valamint a legmodernebb, legfenntarthatóbb és leghatékonyabb gyára. A gyár építésekor már pedzegették, hogy az üzem többre lesz hivatott, mintsem egy féle modell gyártására. Legutóbb, március 14-én mikor Elon Musk meglátogatta a Giga Berlint, akkor említette meg, hogy az elektromos Semi kamion gyártása itt is elindulhat.

Ezért mostanában nem is várható, hogy lesz Európában második Gigafactory. Azonban nemrég egy érdekes pletyka látott napvilágot az olasz sajtóban, egészen pontosan az Il Sole 24 Ore magazinban. A lap szerint az olasz kormány az elmúlt hetekben tárgyalásokat folytatott egy új üzem kialakítása érdekében, és a cél pedig az lenne, hogy ez a gyár elektromos teherautókat és/vagy furgonokat gyártson. Egyes ipari források szerint az illetékes minisztérium az elmúlt hetekben valóban elmélyítette a párbeszédet egy esetleges új autógyártóval, de konkrét márkát nem neveztek meg. Azonban elég sokan a Teslára szavaznak, ha tippelniük kellene.

Egyelőre azt sem tudni, hogy konkrétan milyen jármű, vagy járművek gyártásáról beszélnek az olasz médiumok, hiszen a kamion és pickup is létezik már a Tesla kínálatában, a Semi kamion (Nevadában gyártva) és a Cybertruck (Texasban készül). Ezek közül egyik sem került említésre az olasz lapok cikkeiben.

Őszintén szólva elég érdekesek ezek az értesülések és én magam azt mondanám, hogy erre nem sok esély van. A Giga Berlin jelenleg minden igényt kielégít, ám a tervezett bővítéssel kapcsán igen sok baja van Elon Musknak. A helyi lakosság erős tiltakozása és a már említett terrorista-támadás is elég negatívan érinti a célul kitűzött bővítési lehetőségeket.

Ha Musk valóban szeretne elektromos teherautókat és/vagy furgonokat gyártani Európában, lehet jobban jár, ha egy másik helyszínt, vagy inkább országot választ ehhez. Továbbá az sem világos, hogy mit értenek a lapok „elektromos teherautók” alatt. A Tesla nem gyárt furgonokat, de már régóta pletykálnak egy furgonszerű elektromos kisbuszon, kifejezetten a The Boring Company számára.

A Cybertruck európai gyártására nem sok esély van, de még csak az itteni forgalmazásra sem, tekintve, hogy a kialakítás nem igazán gyalogosbarát. De az is lehet, hogy a Teslával folytatott tárgyalás megszellőztetése csupán egy tárgyalási taktika része, hiszen az olasz kormány jelenleg igen erősen kepeszt nem kevés Stellantis gyártási kapacitás odahozatala érdekében.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!