Németországban is gyárthatják a Tesla Semi kamionokat

0

A német Tesla Grünheide-i gyárában tett látogatása során Elon Musk vezérigazgató elmondta, hogy „van értelme” az elektromos teherautó, a Tesla Semi gyártását Németországba vinni. Továbbá a CEO azt is megerősítette, hogy az év végére beindul a nagy volumenű Semi gyártás az Egyesült Államokban.

Elektromos kamion. Sokan ha meghallják ezt a két szót, elég érdekesen néznek, pedig nagy eséllyel az árumozgatás jövője sem a fosszilis energiahordozókon fog majd alapulni. Vannak néhányan, akik szerint az akkumulátor alapú elektromos fuvarozás sosem valósulhat meg hatékonyan, hiszen a nagy tömeg mozgatásához nagy akkumulátorok kellenek. Így minél nagyobbra növeljük az egyenlet valamelyik résztvevőjét, annál inkább zárul be az ördögi kör, mert minden mást is a megváltozott feltételekhez kell igazítani. Nos, ennek ellenére 2017-ben mutatkozott be a Tesla Semi kamion. A legyártott Semi darabok pedig azóta is kiválóan teljesítenek, elébe menve minden negatív előítéletnek.

A tisztán elektromos Tesla Semit 2017-ben mutatták be, akkor Elon Musk azt mondta, hogy 2019-ben elkezdődhetnek a kiszállítások. Nyilvánvaló volt már akkor, hogy ebből nem lesz semmi. És tényleg nem lett, mert a sorozatgyártást többször elhalasztották. Végül 2021 decemberében indult be egy kis jóindulattal már sorozatgyártásnak nevezhető folyamat a Tesla nevadai gyárában és további egy évet kellett várni a komolyabb darabszámokat prezentáló gyártási folyamatra. A Semi kamionok egyik legnagyobb rendelője a Pepsi, akik jó eséllyel fel fogják szippantani egy ideig az Államokban készülő darabokat.

Nem csak Amerikában, hanem Európában is egyre népszerűbbek az elektromos kamionok, elég csak a Volvo, a Renault, vagy éppen a Mercedes-Benz kínálatát megnézni. Nem lehetne ennyi kamionból választani, ha nem lenne valós az érdeklődés. Talán ebbe a versenybe akar Elon Musk is berobbanni, hiszen legutóbbi Grünheide-i látogatása során azt mondta az ott dolgozóknak, hogy „lenne értelme” a Semi kamion gyártását Németországban is beindítani.

Március 14-én Elon Musk meglátogatta a Giga Berlint, utazásának oka a Tesla gyár áramellátását ért március 5-i gyújtogatás volt, ami a termelés körülbelül egy hétig tartó kényszerszünetéhez vezetett. Ennek kapcsán tartott egy közel 20 perces beszédet Musk, amiről videófelvétel is készült. Erről a német Handelsblatt is írt egy cikket.

Ezen beszédben említette Musk a Semi kamion lehetséges itteni gyártását. Ennek kapcsán pedig egy érdekesség is elhangzott, miszerint a Tesla által már erősen tervezési fázisban lévő új, kompakt-méretű elektromos autót is Németországban gyártanák majd. A Semi itteni gyártásának bevezetése kapcsán sajnos további információk nem hangzottak el.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!