62 milliárd forintos pályázat indul ipari energiatárolókra

0

Januártól 62 milliárd forintos pályázat indul ipari energiatároló berendezések létesítésére, vissza nem térítendő támogatással és bevételkompenzációval.

Mindezt a mai nap jelentette be az Energiaügyi Minisztérium (EM) közigazgatási államtitkára az energetikai fórumsorozat komáromi rendezvényén. Czepek Gábor elmondta, a pályázat segítségével a tervek szerint 2026 nyarára húszszorosára, 400 megawattra nőhet a ma meglévő 20 megawattos áramtároló-kapacitás. 

Továbbá az államtitkár kiemelte, kulcsfontosságú, hogy Magyarország mielőbb képes legyen nagy mennyiségben tárolni a zöldenergiát. A villamos-energetikai rendszer legfontosabb eleme az áram tárolása, ezért van kiemelt szerepe az ebben térségben megvalósuló akkumulátorgyártói kapacitásnak.

A kormány az energia tárolás elterjedését segíti azzal, hogy 62 milliárd forintos pályázatot hirdet vállalkozók számára erre a célra. A politikus kifejtette: a magyar energiapolitika a szuverenitásra épül. Ez az áram tekintetében mindenképpen elérhető 2030-ig, a zöldenergiára és az atomenergiára építve. Beszélt arról is, hogy a zsinóráramot termelő paksi atomerőmű a magyar energiaellátás egyik alapja. A meglévő blokkok élettartama 2057-ig meghosszabbítható, ugyanakkor a 2030-as évek elejére Paks II.-vel is el kell készülni, „a jelenlegi beruházóval és a jelenlegi beruházási környezetben” – tette hozzá az államtitkár.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!