Tisztán elektromos lett a világ legnépszerűbb autója

0

2016 már nagyon régen volt, ám Elon Musk akkor mondott valamit, amit nem sokan hittek el neki. Akkor azt állította a még nem is létező autóról, hogy ez lesz egyszer a világ legjobban fogyó, így egyben a legnépszerűbb autója. Nem az elektromos autó kategóriában, hanem a világ teljes autópiacát alapul véve. Nos, a JATO Dynamics kimutatását alapul véve azt mondhatjuk, Elon Musknak ismét igaza lett.

Muskot nem is nagyon érdekelte, hogy sokan kinevették 2016-ban ezért a jóslatáért, a sok erőfeszítésnek pedig meg is lett az eredménye. Azt is érdemes tudni, hogy Musk akkor a leendő Model Y iránti igényt évi 500 ezer és 1 millió közöttire jövendölte. Mint alább láthatjuk, jóval alálőtt a tényleges igényeknek.

Néhány hónappal ezelőtt a kimutatások az Egyesült Államok tekintetében már láttatták azt, hogy a Model Y vezet a személygépkocsik terén, megelőzve a Toyota RAV4-et és a Nissan Rogue-ot. De igazán Európa sem kivétel, hiszen az innen származó eddigi adatok is azt mutatják, hogy a Tesla elektromos SUV-ja több piacon is vezető szerepet tölt be a Gigafactory Berlinben elért heti 5000 darabos felfutásának köszönhetően. A típus készre szerelésével foglalkozó négy üzem világszerte idén várhatóan el fogja érni a 1,5 milliós darabszámot.

A dolgok tehát haladnak a maguk útján és a JATO Dynamics elemzője szerint 2023 első negyedévében meg is történt az, amit Musk 2016-ban már megmondott előre: a Tesla Model Y lett a világ legnagyobb darabszámban értékesített, vagyis a legnépszerűbb autója. Az elemzést a JATO Dynamics elemzője, Felipe Munoz készítette a Motor1 magazin megbízásából.

Az összegyűjtött adatok azt mutatják, hogy a Model Y 267 200 eladást zsebelt be az idei első negyedévben 53 piac adatai szerint. Ezzel megelőzte a Corolla 256 400 eladását ugyanebben az időszakban és jelentősen megelőzte a többi top 5-ös autót: Toyota Hilux, RAV4 és a Camry. Bár nem tudni, hogy ez a helyzet megmarad-e az év hátralévő részében is, de az biztos, hogy a Model Y eladásai folyamatosan nőttek, míg a Corolla eladásai enyhén csökkenő tendenciát mutatnak.

Az eredmény a Model Y árai és elérhetősége miatt még lenyűgözőbb. Míg a Model Y nem minden országban elérhető csupán (a világ nagyobb piacain), addig a Corolla szinte minden országban megvehető. A JATO elemzése a Corolla modell összes alteregóját (Corolla, Levin, Allion, Lingshang) és karosszériáját (szedán, ferdehátú, kombi) belevette a számítása, azokat is világszerte, ám így is alul maradt a jóval drágább Model Y mellett.

Egyébként azt még érdemes megemlíteni, ha a Model Y eladásai ilyen ütemben nőnek, akkor a 2023-as évet több, mint 1 millió eladott darabbal zárja a típus. Amit eddig a világon eddig egyetlen jármű tudott összehozni, a Toyota Corolla.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!