Só alapú akkumulátor kerülhet a Chery elektromos sportautóiba

0

Egyre többször kerül elő a só (nátrium-ion) alapú akkumulátor a kínai elektromos autógyártóknál. Azt már tudjuk, hogy a CATL és a BYD előszeretettel fogja ezen akkukat használni az újabbnál újabb elektromos modelljeiben.

Most azonban a 36kr portál szellőztette meg azt a tényt, hogy a CATL elsőként ezeket az akkumulátorokat a Chery konszern első modelljeiben, az úgynevezett iCar-okban fogja használni. A Chery konszern két koncepcióautót mutatott be a Sanghaji Autószalon előtt. Az egyik az iCar GT névre hallgató tisztán elektromos sportautó, míg a másik az iCar 03, ami egy 4,2 méteres hosszú kompakt SUV.

A konszern egyelőre még nem árult el semmi pontos információt az iCar-okról, de annyi biztos, hogy ők fogják először használni a CATL só alapú akkumulátorait. Mivel ezek a nátrium-ion akkumulátorok sokkal olcsóbbak, ugyanakkor kisebb energiasűrűséggel bírnak, valószínű, hogy az iCar 03 lesz az első olyan modell, amely a nátrium-ion és lítium-ion cellákból álló vegyes akkucsomaggal érkezik meg az utakra.

Továbbá a kínai média szerint a BYD is új akkumulátorok bemutatásával rukkolhat elő hamarosan. Ezek is kezdetben nátrium- és lítium akkumulátorok keverékei lesznek és a nemrég bemutatott, rekord olcsó BYD Seagull kaphatja meg ezeket első körben.

Ezek azonban még mindig pletykák és egyáltalán nem megerősített, bennfentes információk. A fejlesztések miatt lehetségesnek tűnik a nátrium-ion cellák korlátozott használata vegyes akkucsomagban, legalábbis kezdetben. A nátrium-ion akkuk használata azonban hosszú távon nem kérdőjelezhető meg – már csak azért sem, hogy csökkentsük a lítiumtól való függőségünket.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!