Lencsevégre kapták a Renault 5 elektromos autót

0

Nehéz elhinni, hogy a napokban lencsevégre kapott francia e-autó, ami inkább egy Clio-ra emlékeztet, az valójában a közelgő retró ihletésű teljesen elektromos Renault 5.

A francia autógyártó, a Renault 2021 január elején jelentette be a következő 5 évre vonatkozó tervét. Akkor úgy terveztek a franciák, hogy 2025-ig 7 új tisztán elektromos modellt terveznek piacra dobni. A bejelentéssel együtt a Renault bemutatta új elektromos prototípusát, amelynek neve Renault 5. Az elektromos autó a klasszikus Renault R5 formavilágából táplálkozik, de nehéz lenne retrónak csúfolni:

Az autógyártó akkoriban nem osztott meg semmilyen specifikációt a Renault 5 elektromos autóról, ehelyett inkább a tervezés részleteire koncentráltak a bemutatón. Majd később elárulták, hogy 2030-tól tisztán elektromos márkává alakulnak.

Mára pedig nagyon úgy tűnik, hogy a Renault nem fél kijátszani a történelem kártyáit és feltámasztani egy olyan ikonikus dizájnnal ellátott autót, mely szinte az egész világon ismert volt. Többször feltűnt a Renault 5 prototípusa a bemutató óta, ami sportos külsőt és már-már prémium megjelenéssel büszkélkedhet, de most a Renault teljesen másféle modellt vitt az utcára.

Annak ellenére, hogy a napokban lencsevégre kapott elektromos Renault egyáltalán nem hasonlít az 5-ös dizájntanulmányra – inkább egy módosított Clio ferdehátúra – látható, hogy mindez csak egy korai tesztöszvér az új elektromos Renault 5 számára.

Ugyanis a módosított Clio karosszéria alatt az új 5-ös elektromos autó platformja található. Így a dizájnról még korai lenne nyilatkozni, hisz a Renault-nak rengeteg ideje van az autó fejlesztésére, mert az 5-ös debütálásának az ideje 2024-ben várható.

Ha hihetünk a pletykáknak, akkor az új Renault 5 a CMF-EV architektúrájú moduláris platformra épül, a 215 lóerő mellett elsőkerék-hajtás várható.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!