“Ne vegyél elektromos autót, ha nem tudod otthon tölteni”

0

Luca de Meo a Renault vezérigazgatója kristálytiszta tanácsot ad. “Ha nincs lehetőséged otthon tölteni, akkor ne vegyél elektromos autót”

A Renault közel egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik az elektromos autózás terén, hisz a Zoe már jó ideje a piacon van. Idén pedig piacra dobta a Mégane tisztán elektromos változatát a francia gyártó, ami idehaza 13 millió forinttól indul. Éppen ezért fontos a Renault és Luca de Meo számára, hogy a vásárlók ne legyenek csalódottak ha elektromos autóra váltanak.

A Renault vezérigazgatója a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában emelte ki, kissé sarkosan hogy „Ha nincs lehetőséged otthon tölteni, ne vegyél elektromos autót.” Elsőre furcsa lehet a Renault első emberétől ilyent hallani, de megmagyarázta állítását ami roppant egyszerű. Nem akarja, hogy a vásárlók csalódottak legyenek a jelenlegi helyzetben.

A rekord árú tankolás mellett, az, aki nem tud otthon tölteni még komolyabb költségekkel kalkulálhat. Legalábbis számos nyugati országban, ahol rekordszinten van az energia ára is. Ugyanis túlzottan drága és kiszámíthatatlan lehet a nyilvánosan elérhető töltőhálózat. Németországban mindenképp.

Egy tanulmány szerint a németek 15 százaléka vásárolna elektromos autót, ami nagyon jó szám, 2021-ben ez a szám még csak 6 százalék volt. Tehát tisztán látni, hogy nő az érdeklődés az elektromos autók iránt. Ennek ellenére a megkérdezettek közel fele, azaz 49 százaléka továbbra is a belsőégésű motorral szerelt autó mellett tenné le a voksát. A növekvő érdeklődés ellenére az elektromos autóval egyetlen egy probléma van jelenleg, a robbanásszerű energiaárak. De most ez ugyanúgy igaz a belsőégésű autókra is és a benzin és a dízel árára is.

A jövőt sajnos senki nem látja. Annyi biztos, hogy szerencsés helyzetben vagyunk idehaza a közel 40 forintos kWh lakossági árral. Továbbá a publikus töltőink árazása sincs egyelőre elszállva. A napelemmel való töltés pedig egyszerűen fenomenális. Mindenesetre “izgalmas” jövő elé nézünk!

Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!