Elkészült a hárommilliomodik Tesla

0

Egy 10 éves évforduló megérése szép eredménynek számít. Különösen igaz ez az autóiparra, ahol egy rossz döntés gyorsan a végét tudja jelenteni egy frissen alakult autómárkának. Nem is kell messze menni, nézzük csak meg a Lucid, vagy éppen a Rivian aktuális helyzetét. Pedig most könnyű helyzetben vannak, emberek milliói akarnak elektromos autót venni.

Nem így volt ez 2012-ben. Akkoriban vastagon hóbortnak tartották az elektromos meghajtású autókat. Igaz, nem is volt sok belőlük a kínálatban, tisztán elektromos modell pedig még kevesebb volt. Ekkor jött Elon Musk és azt mondta, ideje nagyobb szériában gyártani elektromos autót. Ekkor született meg az első generációs Model S, amihez a tapasztalatot az akkor már pár éve létező Tesla Roadster első generációja adta. Ez utóbbiból a kevés fennmaradt darab ma már irdatlan összegekért cserél gazdát.

Persze a Tesla munkássága nem 10 éve indult, így a legyártott autók sem akkor készültek el először. A Teslát 2003 júliusában jegyezte be Martin Eberhard és Marc Tarpenning, Tesla Motors néven. A cég neve Nikola Tesla feltaláló és villamosmérnök előtt tiszteleg. 2004 februárjában egy 6,5 millió dolláros befektetéssel Elon Musk lett a cég legnagyobb részvényese, ő 2008 óta dolgozik vezérigazgatóként. Az első Roadser prototípusának bemutatója 2006 július 19-én volt a Santa Monica Reptér területén, a sorozatgyártás 2008-ban vette kezdetét. A többi pedig már történelem.

A legfrissebb számadás során (Tesla annual shareholder’s meeting) Elon Musk egy kis friss infóval szolgált arról is, hogy a mai napig mennyi autót gyártott le a vállalat. Összesen 3 000 000 Tesla gördült le a gyártósorról.

„10 évvel ezelőtt még csak kevesebb, mint 3000 autónál tartottunk, most, 10 évvel később már 3 milliónál.” – Elon Musk

Az pedig csak külön érdekesség, hogy csupán 1 hónappal ezelőtt jött a hír a 2. millió autóról, a jeles mérföldkő a fremonti üzemben került legyártásra.

Az újabb 1 millió darabot a Giga Sanghai, Giga Berlin és Giga Texas üzemek hozták össze. Alább egy Tesla-slide, ami a darabszámok alakulását mutatja:

Hogy mi lesz a jövőben? Musk szerint a következő 10 évben szinte biztosan össze fogják hozni a 100 millió feletti darabszámot. A megbeszélés után még az is elhangzott Musktól, hogy mindezt összesen 12 Gigafactory révén akarja elérni. Jelenleg 4 ilyen üzem létezik, szóval izgalmas lesz a következő 10 év is.