Áremelkedés és bevételcsökkenés a CATL akkugyártónál

0

Egyre nagyobb figyelem irányul arra a folyamatra, aminek a végén sajnos drágulás és még nagyobb drágulás áll. Úgy tűnik, hogy a 2022-es évet az infláció és ennek révén a folyamatosan emelkedő árak fogják agyon vágni. A folyamatosan emelkedő autóárak egyaránt érintik a belsőégésű és az elektromos motorral szerelt darabokat. Utóbbiak esetében az egyre emelkedő lítium és nikkel árak is szépen beleszólnak abba, hogy mennyi pénzt kell otthagynunk álmaink elektromos autójára a kasszánál.

A világ egyik (ha nem a) legnagyobb akkugyártója a kínai CATL, akiket kiemelten érint az általuk használt nyersanyagok beszerzési árának növekedése. A vállalat nagyjából 35%-os piaci részesedéssel rendelkezik az elektromos járművek akkumulátorainak globális piacán, az LG Energy Solutions pedig a második helyen áll, mintegy 16%-os piaci részesedéssel.

Ekkora piaci fölénynél és a mostani helyzetnél együttesen várható volt, hogy idén nem fogja hozni a magának kitűzött célszámokat a CATL a nyereség tekintetében és most már a Bloomberg is hasonlóról írt. A CATL ezen a héten arról számolt be, hogy a nettó bevétel 24%-kal 1,49 milliárd jüanra (225 millió dollárra), a mögöttes nyereség pedig 41%-kal esett vissza 2022 első negyedévében. A veszteség egy jelentős része a nikkel árának növekedése miatt van. A profit csökkenése miatt a CATL részvények ára is esésnek indult:

A magasabb alapanyagár miatt a CATL is drágábban tudja adni a kész akkumulátorokat, aminek az egyik legnagyobb felvásárlója a Tesla is megérezte a súlyát. Elon Musk autóinak ára emiatt is drágultak az utóbbi időben. A kulcsfontosságú akkumulátoranyagok, például a lítium és a nikkel ára több mint kétszeresére nőtt az elmúlt év során. Az akkumulátorok iránti kereslet gyorsabban növekszik, mint ahogyan új bányászati és termelési kapacitást be lehet építeni. Az alábbi grafikon a nikkel árának növekedést mutatja, nagyon nem szükséges hozzáfűzni semmit:

Összefüggéseiben azt kell látnunk, hogy a nikkel az LFP kémiájú cellák egyik legfontosabb alapanyaga, aminek ugye a CATL a nagymestere. Innen pedig már adja magát a dolog, hogy a nikkel árának alakulása miért van ekkora hatással a vállalatra.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!