Téli teszten az első elektromos Rolls-Royce

0

Mínusz 40 fokban tesztelték az első tisztán elektromos Rolls-Royce autót Svédországban.

Ha valami, akkor a Rolls-Royce biztosan az autózás legfelsőbb kategóriájába tartozik, ahol minden részlet és megoldás arról beszél, hogy különös figyelemmel készítették el azokat. Egy ideje tudni, hogy Rolls-Royce is hamarosan előrukkol az első tisztán elektromos modelljével a Spectre-vel. Az álcázott prototípus 2021 szeptemberében mutatkozott be a nagyvilágnak és az elektromos Spectre érkezésével együtt azt is elmondták, hogy a Rolls-Royce teljesen elektromos márka lesz 2030-tól.

Sajnos a Spectre tudásáról egyelőre nincsenek konkrétumok, de azt rögtön az elején tisztázta a márka képviselete, hogy a Spectre nem egy „frakkba bújtatott” 7-es BMW lesz. Ha hihetünk a pletykáknak, akkor a Spectre két villanymotorral lesz felszerelve, ami több mint 600 lóerős teljesítményre lesz képes. Kissé jobban megnézve az autóról eddig kikerült képeket, akkor eszünkbe juthat a Wraith modell, továbbá visszaköszön a 103EX koncepcióra emlékeztető karcsú első lámpák, míg hátul függőleges lámpákat lehet felfedezni.

A premierkor elmondta Torsten Müller-Ötvös, a Rolls-Royce Motor Cars vezérigazgatója, hogy a Spectre nem egy prototípus, hanem egy igazi Rolls-Royce amit folyamatosan tesztelnek. Várhatóan 2,5 millió tesztkilométert tesznek meg a Spectre modellel, mire gyártásba kerül. Apropó gyártás.

Az első példányokat 2023 negyedik negyedévében vehetik át az első szerencsés tulajdonosok. Ebben a cikkben éppen egy ilyen tesztről tudunk most írni, melyet igen hideg körülmények között (-40 ℃), Svédországban (Arjeplog) teljesített a Spectre. Az északi sarkkörtől csupán 55 km-re történt téli tesztek befejeztével a Rolls-Royce elmondta, hogy a Spectre mostanra a 2,5 millió tervezett tesztkilométer 25%-át tette meg, ami sok évtizednyi használatot szimulál egy új elektromos jármű esetében.

Svédországban töltött ideje alatt a Rolls-Royce csapata figyelemmel kísérte az olyan utazási tényezőket, mint a zaj, a vibráció és a keménység, de tesztelte az olyan rendszerek hatékonyságát is, mint a fűtés, szellőztetés, légkondicionálás és hűtés. Ez lesz a valaha volt leginkább összetett Rolls-Royce, több mint 1000 különböző funkcióval és 25 000 alfunkcióval. Az autógyártó korábbi alumínium spaceframe-architektúrája is megjelenik benne, immár teljesen elektromos hajtáslánccal integrálva. Bár a téli tesztelés már befejeződött, Torsten Müller-Ötvös vezérigazgató szerint a Spectre hosszú utat kell megtennie, mire az első darabok a tulajdonosokhoz kerülhetnek.