Bemutatkozott a Rolls-Royce Spectre, a márka első e-autója

0

A Rolls-Royce ma bejelentette első tisztán elektromos modelljét, ami nemes egyszerűséggel csak a Spectre nevet kapta. Továbbá azt is megerősítette a Rolls-Royce, hogy 2030 után már nem tervez a belsőégésű autókkal.

Hivatalos céges feljegyzések szerint Charles Rolls 1900 áprilisában kipróbált egy elektromos járművet, mely akkoriban szoros versenyben állt a benzinüzemű vetélytársával. Akkoriban Rolls, ennyit mondott: „Az elektromos autók zajtalanok és tiszták. Nincsenek káros szagok és felesleges rezgések. Hasznosak lehetnek, ha töltőállomásokat is kialakítanak hozzájuk. Azonban egyelőre nem számítok arra, hogy mindez megvalósul – legalábbis hosszú évekre van ehhez szükség.”

Ezidő alatt a Rolls-Royce többször is elővette az elektromos autózás gondolatát és különböző koncepcióautókkal kereste a legideálisabb időpontot, hogy előrukkoljanak egy tisztán elektromos autóval.

Torsten Müller-Ötvös, a Rolls-Royce Motor Cars vezérigazgatója ma bejelentette a márka első elektromos autóját ami a Spectre névre hallgat: „Ma, 117 évvel később, büszkén jelenthetem be, hogy a Rolls-Royce megkezdi az elektromos autók globális forradalmában való részvételt.”

Továbbá Müller-Ötvös elárulta, hogy a Spectre nem egy prototípus, hanem egy igazi Rolls-Royce amit folyamatosan tesztelnek. Várhatóan 2,5 millió tesztkilométert tesznek meg a Spectre modellel, mire gyártásba kerül. Apropó gyártás. Az első példányokat 2023 negyedik negyedévében vehetik át az első szerencsés tulajdonosok.

A Rolls-Royce semmilyen technikai adatot nem árult el az elektromos Spectre modellről, de megerősítette, hogy az elektromos luxusautó a Phantom platformjára épülhet.  A gyártó szó szerint így kommentálta: „Sikerült beépíteni az elektromos hajtásláncra vonatkozó terveinket az eredeti tervbe, és biztosítani, hogy ez a kivételes új termék megfeleljen ügyfeleink rendkívül magas elvárásainak.”

A bemutatón, Torsten Müller-Ötvös elárult még egy fontos dolgot: „Ezzel az új elektromos autónkkal megalapozzuk a teljes termékportfóliónk elektromosítását 2030-ig. 2030-ra a Rolls-Royce nem gyárt és nem értékesít semmilyen belsőégésű motorral szerelt modellt.”

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!