A Shell bejelentette, hogy ezentúl több „zöld energiát” értékesít

0

Az angol-holland olajipari óriásvállalat, a Royal Dutch Shell, közismerten a Shell bejelentette, hogy ezentúl több „zöld energiát” értékesítenek majd, a szén-dioxid kibocsátási mérlege javítása érdekében, hogy 2050-re vagy még előbb a mérleg nullán álljon.

A Shell vezérigazgatója Ben van Beurden elmondta:

A koronavírus világjárvány súlyos következménnyel jár az emberek egészségére és a gazdaságra egyaránt. Azonban ezekben a nehéz időkben is a hosszútávú céljainkra kell összpontosítanunk.”

„A társadalom elvárásai gyorsan változnak az éghajlatváltozással kapcsolatos vitában. Azonban a Shellnek most tovább kell vinnie a saját törekvéseit, ami az, hogy a cég 2050-re vagy annál hamarabb egy zéró emissziójú energiaipari vállalattá válhasson. A társadalom és az ügyfelek ezt várják el.”

A Shell 2050-ig tervezi ellensúlyozni a saját olaj- és gáztermelésből származó szén-dioxidot. Ebbe a csoportba nem tartozik bele az általuk forgalmazott termékek, mint a benzin vagy gázolaj által kibocsátott üvegházhatású gázok. A terv az, hogy 2030-ig több mint 33 százalékkal csökkentik a károsanyag-kibocsátásukat.

A fenti oszlopdiagrammon a Scope 1-2 kategóriába tartozik a saját kőolaj- és földgázkitermeléséből adódó karosanyag-kibocsátás, amit csökkenteni, illetve egyensúlyozni kívánnak. A Scope 3 pedig az általuk értékesített fosszilis energiahordozókból származó károsanyag-kibocsátás mértéke.

A vállalat hozzátette:

„A Shell arra törekszik, hogy a jövőben a működése és a költségvetése is tükrözze az új törekvéseiket a zéró emissziós mérleg irányába.”

Azt egyelőre még nem határozta meg, hogy a gyakorlatban hogyan is fogja ezt megvalósítani. 2019-ben a cég 24 milliárd dolláros költségvetésének kb. a 8 százalékát költötte alacsony CO2 kibocsátású energiára.

A Shell bejelentésével kapcsolatban megoszlanak a vélemények.

A Guardian a BP (British Petroleum) törekvéseivel hasonlította össze. Szerintük míg a BP arra törekszik, hogy az abszolút kibocsátását csökkentse, addig a Shell azonos kibocsátás mellett próbál meg kompenzálni azzal, hogy alternatív energiákat is értékesít.

Richard George szerint, aki a Greenpeace Egyesült Királyság-beli vezetője, a Shell törekvései csak akkor lennének hitelesek, ha azok abbahagynák a kőolaj- és földgázkitermelést. Úgy gondolja, hogy ezek a homályos tervek csak a befektetők ámítására szolgálnak és nem az ökológiai lábnyom tényleges csökkentésére.

Egyes vélemények azonban nem ennyire kemények a vállalattal szemben. Adam Matthews Church of England Pension Board (az anglikán egyház befektetéseit intéző szervezet) etikai igazgatója szerint azonban minden olyan törekvés támogatásával, ami valamilyen módon csökkenti az emissziót, közelebb kerülünk a párizsi egyezmény célkitűzéseihez.