Elektromos jövő és retró dizájn: A Renault 4 új korszakba lép

0

A Renault 4 E-Tech egy modern újragondolása az 1960-as évek ikonikus Renault 4-es modelljének, amelyet elektromos járműként mutattak be a 2024-es Párizsi Autószalonon. Az új modell egy kompakt crossover, amely a retró és a futurisztikus elemeket ötvözi, és egyben a Renault által korábban bemutatott 4EVER Trophy koncepcióautó továbbfejlesztése. Az autó a Renault AmpR Small platformjára épül, amelyen a Renault 5 is, így a két modell alkatrészeinek 68%-a közös.

Az új Renault 4 E-Tech kétféle hajtáslánc-opcióval érkezik: egy kisebb, 40 kWh-s akkumulátorral, amely egy 90 kW-os (kb. 120 lóerős) motort táplál, és egy nagyobb, 52 kWh-s akkumulátorral, amely 110 kW-os (kb. 150 lóerős) teljesítményű. Az előbbi konfigurációval körülbelül 300 km, az utóbbival pedig akár 400 km hatótávolság érhető el, mindennapi használatban​.

A dizájn számos eleme tiszteleg az eredeti Renault 4 előtt, például a jellegzetes rács és a könnyen hozzáférhető hátsó rész, amely egy 420 literes csomagtérhez nyílik. Emellett a környezetbarát jellemzők közé tartozik a széles körben alkalmazott újrahasznosított anyagok használata: a kárpitozás 100%-ban újrahasznosított rostokból készül, és az autó 88,6%-ban újrahasznosítható az élettartama végén.

A technológiai felszereltség is kiemelkedő, mivel a jármű OpenR Link rendszerrel működik, amely Android Automotive alapú és hozzáférést biztosít a Google-szolgáltatásokhoz. A belső tér egy 10 colos központi kijelzőt és egy 10,1 vagy 7 colos vezetői kijelzőt tartalmaz, továbbá a Renault Reno névre keresztelt mesterséges intelligencia asszisztenst is beépítették, amely akár ChatGPT-t is használhat, hogy választ adjon az autóval kapcsolatos kérdésekre​.

Az új Renault 4 E-Tech várhatóan 2025 közepén kerül a piacra, az árazás részleteit később hozzák nyilvánosságra, de várhatóan a Renault 5 és a Megane E-Tech közé pozicionálják. Az autó több modern vezetéstámogató funkcióval érkezik, például sávtartó asszisztenssel, adaptív tempomattal és automatikus parkolási rendszerrel, amelyek mind a biztonságot és a kényelmet szolgálják a városi közlekedésben.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!