Két új elektromos autót hoz Európába a Leapmotor

0

A kínai autógyártó, a Leapmotor, amely nemrégiben a Stellantis segítségével kezdte meg európai hódítását, a jövő héten két új modellt mutat be a Párizsi Autószalonon. Az új, tisztán elektromos Leapmotor B10 világpremierjét ünnepli majd, míg a C16 európai debütálását tartja.

A sokak által aggódva figyel kínai e-autós támadás Európával szemben sokakban ébreszthet kellemetlen érzéseket, de már többször is bebizonyosodott a történelemben, hogy a tiltás nem a jó módszer, főleg ha esetleg ez visszafelé sül el. Hogy az európai és a kínai gyártók csatározása végül hova fut ki, az jó kérdés. A helyzet persze más ezen autók szempontjából, ha azokat egy itteni gyártó hozza be a kontinensre.

A Stellantis cégcsoport a jó áron adható elektromos autókra nem azt találta ki, hogy vért izzadva tervezzen és gyártson le olcsón ilyen autókat, inkább egy kínai „házassággal” letudták az ügyet. Mindez azt jelenti, hogy egy ígéretes és európai mércével is kellemes elektromos autókat gyártó kínai márkába vásárolták be magukat (Leapmotor), hogy az így megszerzett modellekkel megjelenjenek Európában.

A Stellantis portfóliójában jelenleg is sok különböző márka van, így nem fontos, hogy saját logós elektromos modellekkel rukkoljon elő az óriás. A sikeres üzlet 1,5 milliárd eurós részesedés vásárlását jelenti a Leapmotor világába. 20 százalékos részesedéssel Leapmotor International néven alapította meg Hollandiában bejegyzett közös vállalatát a Stellantis, amit 51 százalékban birtokol. Ezzel a lépéssel pedig a Leapmotor International kizárólagos jogokra tett szert, hogy az e-autóit egyedüliként Kínán kívül exportálja. Nem érdemes lebecsülni a Leapmotort, hiszen Kínában az ötödik helyet tudta összehozni magának egy olyan piacon, ahonnan többek között már a Volkswagen is teljesen kiszorult egy ideje. Jelenleg a T03 kisautó és a C10 SUV van az európai kínálatban.

Napjainkban az SUV forma felvétele a kínálatba szinte biztos sikert jelent, így a Stellantis is felvett két újabb ilyen autót az európai kínálatba a legújabb sajtóanyaguk szerint. Az egyik újdonság a B10 nevű SUV, amit jelenleg csak álcázva ismerhetünk, méretben a már kapható két modell közé várható. Sajnos mást egyelőre még nem tudni a B10 újdonságról jelenleg.

A C16 esetében már több dolog ismert, hiszen idén januárban mutatkozott be és lesz belőle tisztán elektromos (BEV), illetve hatótávnövelővel szerelt (EREV) változat egyaránt. Előbbiben 67,7 kWh, utóbbiban 28,4 kWh kapacitás lakik majd. Az autó legnagyobb erénye a mérete lesz: 4,915 m hossz mellé 2,85 m tengelytáv és 2+2+2 ülés társul. A Stellantis jelenleg még egyik újdonság esetében sem adta meg a rendelhetőség dátumát.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!