Egy újabb elektromos SUV-t mutatott be a Volkswagen

0

A Volkswagen nagy reményeket fűz a közelgő kínai elektromos járművek offenzívához, amikor az XPeng együttműködésből származó és a kínai főplatformon alapuló elektromos járművek megjelenhetnek. Ezért a német autógyártó, a Volkswagen megalkotta saját koncepcióautóját, a tisztán elektromos ID.Code modellt, ami bemutatja az új tervezési irányelveket Kínában.

Mára ott tart a kínai autópiac, hogy az itteni vevők igényeinek kielégítése a legfontosabb célpont, és nem kell az itteni leendő vásárlóknak megelégedniük azzal, amit az autómárkák eléjük tesznek. Havi szinten is komoly mennyiségek mozdulnak meg Kínában, legyen szó a vásárlók tömegéről, vagy éppen az általuk elköltött pénzről. Ha pedig elektromos autókról beszélünk, akkor a kínai gyártók gyakorlatilag ma már kiszorították az olyan neveket, mint a Volkswagen, akik eddig évtizedeken át vezető szerepben tündökölhettek.

Ez pedig komoly érvágás a német márkának, hiszen bevételük jelentős része még ma is Kínából származik, így nagyon nem mindegy számukra, hogy miként szerepelnek. Ezért sem adta fel a VW az elmúlt időszakban a harcot, mindez pedig szépen lassan meg is hozza az eredményeket, még ha sosem fognak Kínában úgy szerepelni, mint mondjuk 5 évvel ezelőtt. A harc több frontos a Volkswagen számára. Többek között az egyik ilyen a kínai XPeng segítségének igénybe vétele, ám az első közös elektromos autók majd csak valamikor 2026-ban jelenhetnek meg.

A fenti cikkben egy sejtelmes fotót is láthat az, aki beleolvas és érdemes összevetni azzal, amit a Volkswagen a napokban megvillantott. Meglehetősen sok a hasonlóság, elég csak a formát és a fényszórókat összevetni a most megmutatott Volkswagen ID.Code névre keresztelt tanulmányautóval. A VW szerint ebben kifejezetten a kínai igényeknek és szemnek tetsző dolgok öltenek formát.

„A koncepcióautót kifejezetten a Volkswagen kínai vásárlói számára fejlesztették ki” – áll szó szerint a sajtóanyagban. A Volkswagen ID.Code egyébként a VW által a közeljövőben használt formanyelvet is bemutatja, így jó eséllyel az európai Volkswagen modelleken is visszaköszönhetnek ezek a dizájnmegoldások. Az ID.Code egyébként már az alapoktól a négyes szintű önvezetés érkezésére lesz felkészítve, az már persze más kérdés, hogy az mikorra valósulhat meg.

Technikáról egyetlen szó sem esett a fenti sajtóanyagban, ám pár támpont azért olvasható arról, hogy mi várható majd a sorozatgyártásra kész autóban, ami képes lesz kommunikálni a környezetével.

Egy másik újítás: az ablakfelületekbe félig átlátszó kijelzőket, úgynevezett „Smart Windows”-okat építenek be. Amint a vezető közeledik, egy mesterséges intelligencia által támogatott avatár jelenik meg a megfelelő elülső ablak kijelzőjén. Közvetlenül látja el a vezetőt a fontos információkkal, és emlékezteti őket, például, hogy vegyenek magukhoz esernyőt, ha esőt jósolnak. Ugyanezt az avatárt használják a belső térben is. Szóval elég futurisztikus autót várhatunk az ID.Code személyében, aminek megjelenéséről egyelőre még nincs információ.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!