Megvan, hogy mit fog elsőként gyártani a Volkswagen és az XPeng

0

Tavaly nyáron sok embernek okozott meglepetést az a lépés, hogy a Volkswagen a kínai XPeng segítségét kéri az elektromos autók gyártásának terén. A dolog azért is érdekes, mert a németeknek már van működő megoldása erre a témakörre, azonban úgy tűnik, hogy a VW vezetése is belátta, hogy a kínai technológia sokkal előrébb járhat ezen a téren. Dacára a Volkswagen sok évtizedes kísérleti projektjeinek, hiszen a Golf 3-ból is létezett gyárilag elektromos verzió, nem beszélve a T2 Elektro Bus-ról.

Szóval hiába a sok évtizedesnek hitt előny, sajnos ezek pár év alatt elolvadtak a kínai törekvések révén. Régebben a kínai gyártók a lesajnált kategóriába tartoztak, melyek autói maximum egy nagy nyugati márka koppintásának tűnhettek, szánalmas minőségben legyártva. Nos, ennek a világnak vége, hiszen ma már ott tartunk, hogy az Audi egy kínai autógyártótól vesz technológiát és a Volkswagen is valami hasonlóra készül egy ideje.

A tavalyi első hírek óta nem sok részlet látott napvilágot a témában, de most kijött a Volkswagen China részéről egy sajtóanyag (kínaiul), amiből azért ki lehet hámozni némi újdonságot a témában. A Volkswagen és az XPeng keretmegállapodást kötött az elektromos autók fejlesztésében való együttműködésükről, amely a közös fejlesztés mellett a költségek csökkentése érdekében közösen használt jármű- és platóalkatrészek beszerzési programját is előírja.

A kezdeti fókusz azonban két VW márka középkategóriás modelljének közös fejlesztésén van, amelyek 2026-ban kerülnek a kínai piacra. Az első közös munka nem meglepő módon egy SUV modell lesz, ezzel szinte biztosra menve a témában. Erről egy vázlatot is megmutatott a Volkswagen. Sajnos a másik modellről nincsenek információk, de vélhetően ahogyan haladunk előre az időben, úgy fog majd erről is kiderülni egyre több információ.

„Az együttműködés lehetővé teszi a Volkswagen számára, hogy gyorsan bővítse meglévő portfólióját, hogy új célcsoportokat érjen el a gyorsan növekvő kínai elektromos járművek piacán. A két közösen kifejlesztett e-modellt a legmodernebb szoftverekkel és hardverekkel látják el, amelyek intuitív, összekapcsolt digitális élményt és fejlett automatizált vezetési funkciókat kínálnak a kínai vásárlóknak”

Az együttműködés azonban nem áll meg itt, legalábbis a VW szerint: „A megállapodás egyúttal egy kiterjesztett, és mélyebb stratégiai együttműködést is előkészít a jövőben”.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!