Újabb kínai autógyártó építene Európában autógyárat

0

Egy újabb kínai autógyártó vállalat vetheti meg a lábát az öreg kontinensen. Méghozzá a Chery óriás akarja első európai üzemét Spanyolországban felépíteni, ahol az Omoda 5 elektromos autóit is gyárthatja.

A kínai elektromos autók és Európa kapcsolata jelenleg ott tart, hogy a Kínában készült e-autók hajókon érkeznek a kontinensünk kikötőibe, ahonnan aztán végül a vásárlóknál kötnek ki. A nagyobb európai városokban ma már nem ritka látvány egy NIO, vagy éppen egy BYD márkajelzésű elektromos autó látványa és nem is állnak meg ennél a néhány márkánál a kínaiak.

A kínai terjeszkedés következő lépcsőfokának az európai gyártásból megvehető elektromos autók lesznek, és bár bizonyára nem igazán nézik sokan (köztük a honos autómárkák) jó szemmel ezt a folyamatot, nagyon sokat ellene jelenleg nem tudnak tenni. Maximum tartani az iramot a hódítókkal, vagy védővámot kivetni a Kínából érkező elektromos autókra. Mégha ezt ellenzi is a német autóipar szakmai képviseleti szervezete, a VDA. Az egyik ilyen jelentős kínai e-autógyár a BYD üzeme lesz Szeged mellett, és abban már egy ideje biztos lehetett mindenki, hogy hamarosan újabb márkák újabb gyárai jelennek majd meg kontinensünkön.

Egyelőre még csak újságcikkek szintjén, de úgy tűnik, hogy megvan a következő kínai márka, akik Európában építenének gyárat autóik számára. Méghozzá a Chery. A Reuters legfrissebb jelentése szerint ugyanis a Chery már készíti elő a terepet első európai autógyárának. Ha sikerülnek a tárgyalások, akkor a médium szerint a Chery rögtön három almárkát is útnak indítana Európában. Márkánkként három elektromos autóval nyitva meg a termékpalettát, így összesen kilenc e-autót kínálna a márka a leendő európai vásárlóknak.

Érdekessége a dolognak, hogy a Chery nem csak BEV és PHEV e-autókat akarna itt eladni, hanem hozna a belsőégésű motoros kínálatából is pár autót hozzánk. Hogy a gyár végül megépül-e, és mikor, az egyelőre jó kérdés, de szintén a Reuters írta meg, hogy az autógyártó azt tervezi, hogy az idei év első felében piacra dobja első elektromos autóját Németországban: az Omoda 5 elektromos autót, amelynek ára 37 000 euró lehet.

Visszatérve a spanyol gyárra, a spanyol ipari minisztérium közleménye szerint a megállapodást a következő napokban formalizálják, így igen esélyes a Chery gyárának megépülése. Tekintettel az elektromos járművek lassú terjedésére Spanyolországban, a Chery azt állítja, hogy belső égésű motoros, hibrid és elektromos járművek gyártását tervezi a leendő üzemben. Az Automotive News Europe szerint a tárgyalások középpontjában az az egykori Nissan gyár állhat, amit 2021-ben bezártak, ezzel 1600 veszítette el az állását. Ha ide költözik be a Chery, akkor az elvesztett állások nagy része is újra betölthetővé válna.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!