Öt tisztán elektromos autóval készül a jövőre a Fiat

0

Nem kétséges, hogy a Stellantis ernyője alá tartozó Fiat meglehetősen korán letette a névjegyét a tisztán elektromos autók piacán, aminek az egyik legékesebb bizonyítéka az elektromos Fiat 500-e. Akkoriban nagyot szólt a városi tisztán autó, és még ma is kedvelt, legyen szó új, vagy használt változatáról. Majd teltek az évek, és a sok hangzatos bejelentés, és a néhány koncepció mellett végül egyetlen további tisztán elektromos modellt sikerült bemutatnia a Fiatnak, ez lett a Fiat 600-e, amit már Magyarországon is meg lehet vásárolni.

Jelenleg tehát két tisztán elektromos modellje van az olasz gyártónak, pedig igény nagyon lenne az újdonságokra, főleg annak fényében, hogy a Fiat kijelentette: „a nép Teslája akar lenni” az elérhető áru elektromos autóik révén. Hogy ezek a modellek hol vannak, az jó kérdés, ám eddig csupán a Panda elektromos utódja, amiről lehet némi fogalmunk.

Ha hihetünk a Stellantis legfrissebb sajtóanyagának, akkor hamarosan változik a helyzet, ugyanis öt új, tisztán elektromos tanulmányautó került bemutatásra, melyeket a Fiat szerint mindegyik modell esetében sorozatgyártott modellek követik a következő években.

Az első ilyen fecske már idén nyáron bemutatkozhat, egy újabb kisautó formájában. Erről a Fiat vezérigazgatója, Olivier Francois beszélt. A vezető szerint egy teljesen új termékcsaládot fognak felépíteni a most bemutatott autókkal, melyek mindegyike a Stellantis által elérhető platformon fognak helyet kapni (STLA Small és az STLA Medium).

A még idén bemutatandó autóról Pandina néven olvashatunk a sajtóanyagban, amivel jó eséllyel a Fiat 500 elektromos változata kerül elbúcsúztatásra. A gyártás helyszíne gyanánt még három lokációról beszélnek, ez később válhat konkrétummá: Marokkó, Brazília, vagy éppen Szerbia.

Második járműként a Fiat egy pickupot jelentett be – ami eleinte minden bizonnyal szokatlan az európai vásárlók számára. Sokan nem tudják, hogy a Fiatnak van egy széles körben használt modellje Dél-Amerikában, ami a Strada pickup.

„A Fiat bízik abban, hogy ez a járműtípus a jövőben is meg tudja ismételni sikereit globális szinten, akár Európában is.”

A Fiat idén ünnepli 125. évfordulóját, így érthető az időzítés, már csak annak fényében is, hogy a márka a teljes átallást hirdeti. Olivier Francois márkafőnök szerint az idei első fecskét minden évben egy újabb követi majd, melyek a fenti galériában látható tanulmányautókon alapulnának majd (Camper, SUV, fastback).

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!