A vártnál előbb megmutatták a Lancia Ypsilon elektromos autót

0

Európai autóvásárlóként nem igazán tudtunk az olasz Lancia márka kínálatából válogatni, ugyanis nem a legkiemelkedőbben szerepelt az olasz márka az elmúlt években.

Majd jött a Stellantis és minden megváltozott. Az óriás érkezésével a Lancia előtt is megnyíltak az erőforrások a felvásárlás által, aminek már 2021-ben meglett az eredménye, ugyanis a Stellantis már a tavalyi évben bejelentette, hogy a Lancia feltámad hamvaiból. 2026-tól minden új Lancia modell csak elektromos hajtással fog a piacra kerülni és az első tisztán elektromos Lancia 2024-ben érkezik meg a piacra.

Elsőként az Ypsilon fog teljesen elektromos hajtást kapni és az újdonság a négy méteres hosszával a ferdehátú szedánok B szegmensében indulhat a vásárlók kegyeiért. Majd két évvel később, 2026-ban debütál a Lancia „új zászlóshajója”, azonban az olaszok ennek a modellnek a nevét egyelőre nem árulták el. Ha minden jól megy, akkor 2028-ban érkezhet meg a Lancia Delta is tisztán elektromos változatban.

Erről a felső-kategóriás autóról jelenleg annyit tudni csupán, hogy 4,7 méter hosszú és Olaszországban tervezik, fejlesztik, és ott is gyártják majd, az olaszországi Melfiben található Stellantis üzemben.

2028 pedig egy fontos év lesz a Lancia életében, ugyanis ekkortól csak elektromos autókat fog árulni az olasz gyártó. A tervei megvalósítása érdekében a Lancia öt új vezetőt is felvett a márka jövőjének bebiztosítása érdekében. Ezek a vezetők a márka élére kerülnek Franciaországban (Paola Pichierri), Németországban (Niccolò Biagioli), Spanyolországban (Francesco ColH13onnese), Belgiumban (Patrice Duclos) és Hollandiában (Patrick Zegwaard). Továbbá 2030 végére a Lancia 100 márkakereskedést szeretne nyitni Európa 60 nagyvárosában, és járművei 50%-át online értékesíteni.

Ami viszont konkrétan ismerhető a tervekből, az a Lancia Ypsilon. Bár a hivatalos premier február 14-re van időzítve, a márka nem bízta a véletlenre a dolgot és szinte teljesen megmutatta az autó kapcsán azt, hogy mi várható. Hasonlóan más autógyártókhoz, a Lancia is egy limitált sorozattal ünnepli az autó érkezését, ami az Edizione Limitata Cassina nevet kapta és 1906 darabban készül, reflektálva a márka születésének évére.

Bár képeket már láthatunk az autóról, semmilyen technikai adat nem elérhető a Lancia Ypsilon elektromos változatának esetében, ezeket vélhetően a néhány nap múlva esedékes premier során tudhatjuk majd meg.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!