Jön a tisztán elektromos Lancia Delta

0

Az olasz autózás egyik legismertebb márkája a Lancia. Valljuk be, hogy manapság nem igazán él a köztudatban, azonban a Stellantis-Csoporthoz tartozása révén ez a márka is számíthat a biztos jövőre. Köszönhetően a Csoport lehetőségeinek. Idén nyáron szivárgott ki egy belsős prezentáció egyik diája, amin a közeljövő tervei láthatóak, érintve az Alfa Romeo, a Lancia és a DS lehetőségeit.

A fenti kép alapján a Lancia 2024-től nem fog tisztán belsőégésű erőforrású autókat árulni. A minimum a hibrid lesz.

2026-tól következik a teljes átállás a tisztán elektromos meghajtásra. Az utolsó belsőégésű modell a jelenleg csak Olaszországban kapható Ypsilon lesz, ami már 10 éve a piacon van. Ezért ennek leváltását időszerű meglépnie a márkának.

Hogy miként épül majd fel a közeljövő Lancia termékpaletta, az bőven hagy kérdéseket. Csupán tippek és pletykák vannak erre vonatkozóan. Annyi biztos, hogy a Delta név ott lesz ebben a kínálatban, amiről Luca Napolitano, a márka igazgatója beszélt egy olasz magazinnak adott interjújában. A Corriere della Sera magazinnak nyilatkozva mondta, hogy

„Mindenki a Deltát akarja, és ezt nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Visszatér, és igazi Delta lesz: izgalmas autó, a haladás és a technológia kiáltványa. Persze tisztán elektromosan.”

Az igazi ős-Delta feltámasztására nem ez lenne az első próbálkozása a Lancianak. 2009-től megvásárolható volt a Delta III, amit jó ideig árusítottak, de sokan csak egy átmaszkírozott Fiat Bravonak csúfolták. Sajnos nem is lett belőle átütő siker.

Egyelőre szinte semmit nem tudni az elektromos Delta-ról. A felhasználandó padlólemezről is csak találgatások vannak, az viszont biztos, hogy a Stellantis kínálatából lesz a választás, vélhetően a STLA Medium lesz a kiválasztott platform. A riportot lehozó olasz magazin találgatásokba is bocsátkozott a hatótávot illetően, ami szerintük hozhatja a 700 kilométert egyetlen töltéssel. Ezt pedig a szilárdtest akkumulátor használatától várják. De azért valljuk be őszintén, erre a következő pár évben igen kicsi az esély, hiszen még a legnagyobb nevek is csak kapálóznak a technológiáért. Akárhogyan is, de legyen új Delta, azt hiszem ebben viszont egyetérthetünk!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!