Elon Musk: a kínai elektromosautó-ipar elsöpörheti a konkurenciát

0

A kínai elektromosautó-ipar kereskedelmi korlátok nélkül „el fogja söpörni” nemzetközi riválisait Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója szerint.

Musk szerdán, elemzőkkel folytatott telekonferencián úgy vélte, hogy a kínai autógyárak a legversenyképesebbek és jelentős sikert fognak elérni Kínán kívül a bevezetett vámok vagy kereskedelmi korlátok függvényében.

Kereskedelmi korlátok nélkül a világ legtöbb más autógyárát nagyjából lerombolják. Rendkívül jók” – fogalmazott.

Musk megjegyzéseivel kapcsolatban a kínai külügyminisztérium szóvivője csütörtöki szokásos tájékoztatóján közölte, hogy „a tisztességes, igazságos és nyitott üzleti környezet fenntartását” támogatják.

Musk tavaly a magas hitelköltségekkel terhelt vásárlók megnyerése érdekében árharcba bocsátkozott, ami viszont leszűkítette a Tesla árréseit és aggodalmat keltett az értékpapírpiaci befektetők körében. A szerdai telekonferencián Musk arra is figyelmeztetett, hogy a Tesla a meglévő modellpalettájával már elérte „a költségcsökkentés természetes határát”.

A Reuters hírügynökség keddi jelentése szerint a Tesla 2025 közepén megkezdené meg olcsóbb, tömegpiacra szánt kompakt crossover gyártását, hogy felvegye a versenyt a konkurenciával. Musk szerdán ezt gyakorlatilag megerősítette azzal, hogy bejelentette, a következő generációs EV gyártását 2025 második felében kezdi meg texasi gyárában.

A stabil beszállítói hálózattal költségeiket kordában tartani képes kínai EV-gyártók viszont gyors ütemben törnek előre a piacon. Azt követően, hogy éveken át tartó állami támogatással a kínai belföldi elektromosautó-piac fellendült, nagy erőfeszítéseket tesznek termelési többletkapacitásuk lekötésére külföldi piacokon.

Ross Gregory, a melbourne-i székhelyű New Electric Partners tanácsadó cég szakértője szerint nagyon erős adu Kína kezében a több évtizede központi vezérléssel kiépített akkumulátor- és alapanyaggyártó infrastruktúra teljessége és rugalmas működése.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!