Két hétre leáll a Tesla németországi gyára

0

A dolgok jelen állása szerint a Giga Berlin dolgozói a hónap végétől egy pár hétre kénytelenek lesznek keresni maguknak más elfoglaltságot, ugyanis az üzem kényszerleállást fog alkalmazni a Vörös-tenger környékén kialakult konfliktus miatt.

A hírt a Reuters hozta le nemrég, melynek értelmében a Giga Berlin teljes termelését leállítják 2024. január 29. és február 11. között, vagyis majdnem 2 hét kiesés lesz az üzem életében, ami a berlini napi darabszámok ismeretében jelentős. Bár ez most mellékes, de így már szinte biztosan a BYD fogja elhappolni az idei év első negyedévét is a tisztán elektromos autók gyártása terén, ahogyan az történt 2023. negyedik negyedévében.

De miért is ilyen fontos a Vörös-tenger és hogy tud a régióban zajló instabilitás ilyen kiesést okozni a Teslának és más egyéb autógyártónak? A Vörös-tenger fontos hajózási útvonalaknak ad otthont, különösen Ázsia és a Földközi-tenger között, az egyiptomi Szuezi-csatornán keresztül.

A környéken zajlik a a globális kereskedelem mintegy nyolcada, a globális konténerforgalom egyharmada és különösen fontos útvonal Ázsia és a Földközi-tenger közötti hajózásban. A Vörös-tenger eléréséhez a hajóknak át kell hajózniuk az Áden-öblön és a Jemen partjainál lévő Bab al-Mandeb-szoroson. De Jemen, a világ egyik legszegényebb országa, immár egy évtizede polgárháborút vív, miközben a szaúdi és az USA által támogatott jemeni kormány az Irán által támogatott húszi lázadók ellen harcol. Válaszul Izrael gázai támadásaira a húszi lázadók blokádot hirdettek a Bab al-Mandeb-szorosban, jelezve szándékukat, hogy megtámadják majd a Vörös-tengerre utazó kereskedelmi hajókat.

Szóval a gondok nem kicsik és bár Európának ehhez semmi köze, sajnos az ide tartó, nyersanyagokkal megpakolt hajókat már érintik az ott zajló események. Erre már Elon Musknak sincs ráhatása. Természetesen a hajózási társaságok is már rajta vannak az alternatív útvonalak keresésén.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!