Visszahozhatják a kínaiak az elektromos egyterűeket?

0

A kínai XPeng a Zeekr mellett az első márka volt, ami egy elektromos meghajtású kisbusz felvételét határozta el a kínálatba. Érdekes módon ez a kategória mostanáig tetszhalott állapotban lebegett a semmi közepén, ám egyre több gyártó akarja újra ezen autók vásárlóit megszólítani. Az Xpeng Motors esetében ez az X9 néven futó elektromos autó, amiről az első hírek is még egészen frissek, hiszen idén májusban bukkant fel először az X9 a sajtóban.

A munka serényen mehetett a háttérben, hiszen néhány hónappal később szeptemberben már a kínai hatóságok kezei között volt a kész autó, hogy megkaphassa a szükséges engedélyeket, innen aztán szinte már-már meglepődés nélkül szivárogtak ki képek és adatok a netre. Így november közepén pedig örömmel mondhatjuk, hogy az XPeng X9 kisbusz hivatalosan is bemutatkozott, egyelőre csak Kínában.

A korábban kiszivárgottnak megfelelően az Xpeng X9 három változatban lesz elérhető: kettő változatban egy darab 235 kW teljesítményű motor, míg a harmadikban egy második motor is megtalálható, további 135 kW-ot hozzáadva a hajtáslánc teljesítményéhez. A három kivitelből az egymotoros alapverzió esetében az Eve Energy LFP cellái érkeznek 84,5 és 101,5 kWh választható kapacitású akkupakkal. A közepes (de még szintén egymotoros) és a kétmotoros, összkerekes változatok a CALB NMC celláit használják 101,5 kWh kapacitással. Korábbi hírek szerint, az XPeng X9 hatótávolsága akár 702 kilométer is lehet. A kisebb változatok hatótávolsága pedig akár 610 és 640 kilométer körül alakulhat, nyilvánvalóan a kínai mérések szerint.

Az Xpeng X9 a SEPA 2.0 padlólemezre épült, amiben a hátsó tengely is kormányzott lehet. Ezért az elektromos járműnek kevés hely kell a megforduláshoz, 10,8 méter a fordulóköre. Az X9 méretei: 5293 mm hossz, 1988 mm szélesség és 1785 mm magasság. A tengelytáv 3160 mm.

Az érdeklődők már most foglalózhatják az autót nagyjából 280 dollárnyi jüan befizetésével (2000), cserébe a gyors befizetők 5000 jüan kedvezményt kapnak autójuk vételárából. Az értékesítés hivatalosan decemberben indul és akkor jönnek további infók is az X9 kisbuszról, de már most tudni, hogy a hétüléses verzió 388 000 jüanért (53 540 dollárért) elhozható. A tervek szerint az első darabok 2024 januárjában kerülnek az első vásárlókhoz. A pontos árakról, illetve a Kínán kívüli értékesítésről még nem esett szó. Az mindenesetre biztos, hogy Európában is lenne kereslet ilyesmire.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!