Szemtelenül leárazták az MG Mulan elektromos autót

0

Legyünk őszinték, a fixen megszabott és előre megbeszélt árak a vásárlók kivételével mindeneknek kedveznek, ám ez vastagon kimeríti egy bizonyos fogalom létezését, ami a tröszt. Kínában nemrég bepróbálkozott 16 kínai gyártó ezzel, természetesen hangzatos jelmondatokba csomagolva, ám az ottani hatóságok szerencsére átláttak a szitán.

Múlt héten, a a 2023 China Auto Forum nevű sanghaji rendezvényen a 16 kínai gyártót (köztük a Tesla, a sanghaji üzem révén) tömörítő CAAM (China Association of Automobile Manufacturers) résztvevői egy megállapodást írtak alá. Ennek négy fő pontja van, ezek szépen becsomagolják virágnyelven a lényeget: az elektromos autók árait Kínában közösen mozgatják, senki nem vág a másik alá váratlan árcsökkentésekkel. Ez ugyanis a többiek kárára vonzaná be a vevőket. Mivel ennek a megállapodásnak többen nem voltak tagjai, így gyorsan be is durrantották a rakétákat a Volkswagen és a Cadillac marketingesei, jelentős árengedményt meghirdetve. Időközben azonban a megállapodást elkaszálták, így ismét szabad a pálya.

Az első márka, ami finom kis árengedményt dobott be a visszavonás után az MG lett, ami ugyebár a SAIC hatáskörébe tartozik. Erről a CnEVPost számolt be. Ennek részeként az MG Mulan vásárlói július végéig (egyelőre) 24 ezer jüan, azaz mintegy 3000 euró kedvezményt kapnak. A SAIC szerint ezzel nem titkoltan a Volkswagen ID.3 hasonlóan erős akciózására reagáltak.

Ezzel az MG Mulan kikiáltási ára 115 800 jüanra, azaz körülbelül 14 500 euróra (5,4 millió ft) süllyedt. Az akciós árú VW ID.3 körülbelül 10 000 jüannal kerül többe a legutóbbi árcsökkentés után. Ezen kívül az MG Mulan ügyfelei további ösztönzőket kapnak, például nulla százalékos finanszírozást, 4000 jüan értékű töltőt és 9000 jüan értékű „életre szóló garanciát az alapvető alkatrészekre”.

Valljuk meg, ezek fényében érthető a Volkswagen és a többi nyugati autómárka szemmel alig (vagy azzal sem) látható értékesítési eredményei a kínai gyártókhoz képest. A Teslán kívül más márkát nem is nagyon látni a top10-es felsorolásokban. Érdekesség, hogy a Mulan nálunk, Európában is kapható, méghozzá MG4 néven. Magyarországon az MG4 14 399 000 Forinttól vásárolható meg, míg az ID.3 esetében 17 170 517 Forint a kezdőár.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!