Kirobbanó siker az új Volvo EX90

0

A Volvo XC90 a mai napig legendás hírű személyautó és sokan szerették volna a 2014-es premier óta, ha egyszer tisztán elektromos formában is létezne ez az SUV. Mindez valóra vált, ugyanis megérkezett az utódnak számító tisztán elektromos Volvo EX90.

A 2014-es stockholmi XC90 premier fordulópont volt a svéd autógyártó számára. Az XC90 egy új, rugalmas SPA nevű platformra épült – és ez volt az első modell, amelyet a Geely égisze alatt közösen fejlesztettek ki. Az első infók az utódról 2022 szeptember körül érkeztek meg, ekkor derült ki az is, hogy bizony tisztán elektromos lesz az autó, ami az EX90 nevet kapja. Akkor a Volvo „a biztonság láthatatlan pajzsaként” hirdette az új jövevényt. Majd a svéd-kínai autógyártó kifejtette, hogy ez az új, egyedi SUV a márka új generációját indítja el hamarosan, hisz 2030-ra teljesen elektromos prémium autógyártóvá válik a Volvo.

Volvo EX90

A Volvo sajtóközleményében rengeteg apró részlet található, de a korábbi elektromos autóival ellentétben, melyek az elektromos kor számára átalakított belsőégésű modellek voltak, az EX90 a márka teljesen új elektromos járműveként érkezik a piacra. Szoftveresen újradefiniált, fenntartható és biztonságos a családi életstílushoz.

A cég vezérigazgatója, Jim Rowan kifejtette, hogy az EX90 a biztonság, a technológia, a fenntarthatóság és a dizájn terén a Volvo jövőjét mutatja be. A tisztán elektromos Volvo EX90 111 kWh (107 kWh nettó) kapacitású akkumulátort kapott, amit szupergyors, 250 kilowattos DC-töltéssel közel fél óra alatt lehet 10-ről 80 százalékra tölteni. A Volvo EX90 két villanymotorja, kiviteltől függően, összesen több mint 400-500 lóerős és maximum 910 newtonméter a legnagyobb forgatónyomatéka. Az akkumulátorokat pedig a CATL szállítja. Az alábbi videón az EX90 premierjét lehet visszanézni.

A siker tehát borítékolható volt és most, hogy kijött a gyártó 2023 első negyedévét taglaló jelentése, már azt is tudni, hogy az EX90 kirobbanó siker lett. Ebből az derül ki, hogy az érdeklődés jóval erősebb, mint azt a Volvo várta és annyit rendeltek belőle, hogy az kimerítette az első körös gyártási darabszámot. Emiatt a rendelhetőséget is le kellett állítani a gyártónak, amíg fel nem készülnek a következő gyártási ciklusra.

„A vállalat új, elektromos zászlóshajója, a Volvo EX90, amelyet tavaly világszinten mutattak be, kiváló fogadtatásban részesült az ügyfelek körében. Ez felülmúlta a vállalat legmerészebb és legambiciózusabb belső előrejelzéseit is. Ennek eredményeként a Volvo Cars egyelőre lezárta a rendelési lehetőséget a típushoz, mert az első ütemezett gyártási sorozat elfogyott, de hamarosan újra lesz lehetőség a rendelésre. Az ügyfelek erőteljes reakciója megerősítette a bizalmat a vállalat felé a jövőre vonatkozó stratégiája és ütemterve iránt.”

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!