Késik a lengyelek elektromos autójának a gyártása

0

Az állami tulajdonú ElectroMobility Poland (EMP) megerősítette, hogy az Izera márkájú tisztán elektromos autójának a gyártása csak 2025 végén kezdődik meg.

Az ElectroMobility Poland egy állami irányítás alatt álló leányvállalat, amit 2016 októberében alapított meg négy lengyel energetikai vállalat. A PGE Polska Grupa Energetyczna SA, Energa SA, Enea SA és a Tauron Polska Energia SA, mindegyik vállalatnak 25%-os részesedése van az EMP-ben. Ők alkották meg és mutatták be 2020 nyarán az új, tisztán elektromos autós márkájukat ami Izera névre hallgat.

A bemutató után, 2021 januárjában egy újabb örömteli mérföldkőhöz ért a vállalat, ugyanis hivatalosan is bejelentették, hogy Jaworzno városa mellett, a sziléziai ipari régió déli részén épül fel az elektromos autógyár.

A napokban pedig az EMP a német Automobilwoche lapnak nyilatkozott és az állami tulajdonú vállalat megerősítette, hogy a jaworznói gyár építése a tervek szerint 2024 elején indul. Az Izera márkájú tisztán elektromos autójának a gyártása pedig csak 2025 végén kezdődik meg.

Az Izera lengyel elektromos autó gyártását eredetileg 2024-ben kellett volna megkezdeni, azonban egyelőre nem tudni, hogy az építkezés és a gyártás megkezdése miért késik. Talán problémák adódhattak a projekt jóváhagyásával vagy finanszírozásával, de természetesen a jármű fejlesztésével is. Az EMP csak 2022 novemberében erősítette meg, hogy az Izera a Geely SEA platformjára fog megépülni.

Habár erről az együttműködésről csak 2022 novemberében döntöttek, még a Geely technológiájának a teljes átvétele mellett is rendkívül szoros lett volna az Izela márkájú e-autók újratervezése, fejlesztése és a tesztelése a 2024-es gyártás megkezdéséhez.

A projekt célja egy olyan elektromos autó kifejlesztése, amely lehetőleg lengyel beszállítók alkatrészeit használja. Mindez azt jelenti, hogy az EMP saját maga gyárthatná az alkatrészeket lengyel beszállítókkal, kizárólag a Geely szabadalmaival és terveivel.

A Geely szerint az első Izera modell, amely a Geely platformot használja egy kompakt SUV lesz. Egyelőre nem világos, hogy a jármű megközelíti-e a 2020-ban bemutatott tanulmányt. Majd a SUV után az Izera egy kompakt autót és egy kombit tervez a piacra dobni.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!