Kínai nagyvállalat segít a lengyel elektromos autógyártón

0

A Geely megállapodást írt alá a 2020 nyarán bemutatkozó, lengyel kormány által támogatott ElectroMobility Poland (EMP) társasággal.

Az ElectroMobility Poland egy állami irányítás alatt álló leányvállalat, amit 2016 októberében alapított meg négy lengyel energetikai vállalat. A PGE Polska Grupa Energetyczna SA, Energa SA, Enea SA és a Tauron Polska Energia SA, mindegyik vállalatnak 25%-os részesedése van az EMP-ben. Ők alkották meg és mutatták be 2020 nyarán új, elektromos autós márkájukat ami Izera névre hallgat.

Az Izera tulajdonképpen egy olyan, autógyártási céllal létrejött projekt, melynek fő célja a lengyel-gyártású elektromos autók bevezetése és megismertetése a vásárlókkal. A bemutató után, 2020 januárjában egy újabb örömteli mérföldkőhöz ért a vállalat, ugyanis hivatalosan is bejelentették, hogy Jaworzno városa mellett, a sziléziai ipari régió déli részén épül fel az elektromos autógyár.

Kezdetben attól volt hangos a sajtó, hogy az elektromos Izera modellek a VW-csoport MEB platformján születnek meg. Most azonban a lengyelek úgy döntöttek, hogy inkább a Magyarországra is belépő Geely Sustainable Experience Architecture (SEA) platformját fogják használni.

A projekt célja egy olyan elektromos autó kifejlesztése, amely lehetőleg lengyel beszállítók alkatrészeit használja. Mindez azt jelenti, hogy az EMP saját maga gyárthatná az alkatrészeket lengyel beszállítókkal, kizárólag a Geely szabadalmaival és terveivel.

A Geely szerint az első Izera modell, amely a Geely platformot használja egy kompakt SUV lesz. Egyelőre nem világos, hogy a jármű megközelíti-e a 2020-ban bemutatott tanulmányt. Majd a SUV után az Izera egy kompakt autót és egy kombit tervez a piacra dobni 2024-től.

„A Geely Holding büszke arra, hogy a vezető SEA architektúránkat fogja használni az EMP.” – Mondja Daniel Donghui Li, a Geely Holding Group vezérigazgatója. „A SEA architektúránk segíteni fogja az EMP-t abban, hogy a legjobb termékeket hozza piacra a végfelhasználók számára mind hardver, szoftver és skálázhatóság tekintetében.”

„A Geely SEA architektúrája tökéletesen illeszkedik az Izera termékkoncepciójához. A Geely a legmagasabb szintű iparági know-how-t és további üzleti lehetőségeket kínál az EMP-nek.” – Mondja Piotr Zaremba, az ElectroMobility Poland vezérigazgatója. „Hosszú távon ez a technológiai partnerség lehetővé teszi az EMP virágzását, lehetővé téve számunkra, hogy teljes erővel bevonjuk a helyi beszállítókat és a tervezett üzleti kereteken belül hajtsuk végre a projektet.”

Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!