Megkezdte az e-autók akkumulátorainak sorozatgyártását a CATL Németországban

0

A Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), a világ legnagyobb elektromos járműakkumulátorgyártója bejelentette, hogy új németországi lítium-ion akkumulátorcella-gyára „az ütemezés szerint” megkezdte a sorozatgyártást.

A Türingiában található Contemporary Amperex Technology Thuringia GmbH (CATT) gyár a CATL vállalat első Kínán kívüli akkugyára, melynek 2018-ban jelentették be a megépítését a BMW Grouppal kötött üzleti megállapodás részeként. Az akkumulátorgyár építése 2019-ben kezdődött meg és a kisebb, G1-es üzem már 2021 harmadik negyedévében megkezdte a termelést. Míg az új, nagyobb G2-es akkumulátorcella-üzem 2022 áprilisában kapta meg a végső engedélyeket és decemberben állt neki a termelésnek.

A kezdeti gyártási kapacitást évi 8 gigawattórára becsülik, bár a CATL reményei szerint a jövőben a gyártási kapacitás tovább növekedhet 14 GWh-ra.

Matthias Zentgraf, a CATL európai elnöke elmondta: „A termelés beindítása bizonyítja, hogy az iparág megbízható partnereként betartottuk ügyfeleinknek tett ígéretünket és elkötelezettek maradtunk az európai e-mobilitásra való átállás mellett. Kényen dolgozunk a termelés teljes kapacitására való felpörgetésén, ami a legnagyobb prioritásunk a 2023-as évben.”

A CATL egyelőre nem kommentálta, hogy mely kémiájú akkumulátorokat gyártják Németországban.

Világviszonylatban a CATL az elektromos autók legnagyobb akkumulátor-beszállítója, 2022 első felében 33%-os piaci részesedéssel és jóval több mint 10 GWh havi átlagteljesítménnyel bírt. A vállalat LFP-, NCM- és egyéb akkumulátor vegyi anyagokat, valamint akkumulátorrendszer-megoldásokat is gyárt, beleértve a cell-to-pack rendszereket, ahol nincs szükség modulokra az akkumulátorcsomag burkolatán belül.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!