Ebben a hónapban kezdődik meg a Panasonic akkugyárának építése

0

A japán Panasonic vállalat 2022 novemberében kezdi meg a második akkumulátorgyárának építését Kansas államban.

Nemrég jelentette be a Panasonic, hogy egy 4 milliárd dolláros akkumulátor-cellagyárat épít Kansasban, hogy ellássa a Teslát elegendő akkumulátorral. Majd augusztus közepén jött a legújabb hír, hogy fordult a kocka és a Wall Street Journal értesülései szerint a japánok egy másik, azaz harmadik nagyszabású amerikai akkugyártó üzem építését fontolgatják.

Az ebben a hónapban épülő Panasonic gyár kezdetben 2170-es formátumú cellákat fog gyártani, melynek sorozatgyártása várhatóan 2025 március végén indul el. A kezdeti éves termelési kapacitás 30 GWh lesz. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a kansasi 2170-es cellákat a Teslának is szánja-e a Panasonic.

Emellett a Panasonic minden erejével azon dolgozik, hogy felfuttassa a 4680-as celláinak a gyártását. Jelenleg a 4680-as cellák kísérleti gyártását Japánban végzi a Panasonic, melynek sorozatgyártását 2023 márciusában kezdené meg az akkugyártó vállalat. Azonban az is elképzelhető, hogy a jelenleg épülő kansasi gyár megmaradna a nevadai Gigafactory 1 mellett az a gyár ami csak 2170-es formátumokat gyárt. Ugyanis a Panasonic a kansasi projekttel párhuzamosan Oklahomában is akkugyárat építene. Ez lenne a Panasonic harmadik gyára az USA-ban.

Így az is lehet, hogy a 4680-as cellák gyártását Oklahomában végezné a Pana és a Kansas marad a kisebb, 2170-es cellák gyára. Azonban, mint az egész oklahomai projektet, ezt sem erősítette meg az akkugyártó vállalat.

„Mivel az elektromos járművekre való globális átállás felgyorsult, keressük annak módját, hogyan erősíthetjük meg akkumulátorgyártási kapacitásunkat Észak-Amerikában, és kielégíthetjük autóipari partnereink növekvő keresletét.” – Mondta Kazuo Tadanobu, a Panasonic Energy elnök-vezérigazgatója.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!