Akár 700 km-es hatótávolságot érhetnek el a Teslák a CATL új akkujával

0

A Tesla beszállítója, a CATL bemutatta legújabb M3P névre hallgató akkumulátorát melynek 10-20%-kal nagyobb az energiasűrűsége, mint az LFP-nek.

Zeng Yuqun, a CATL vezérigazgatója és alapítója a múlt héten Pekingben megrendezett World New Energy Vehicle kongresszuson mutatta be a CATL M3P legújabb akkumulátorát. A vezérigazgató megerősítette, hogy az új M3P névre hallgató akkumulátorok sűrűsége 10%-kal vagy akár 20%-kal nagyobb mint a normál lítium-vas-foszfát akkumulátoroknak. Továbbá Yuqun azt is elárulta, hogy ez az akkumulátor fajta a nikkel-mangán-kobalt akkumulátorokéhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. Viszont sokkal alacsonyabb költség mellett állítható elő.

A CATL célja, hogy a jövőben tovább növeljék előnyüket az olyan riválisokkal szemben, mint az LG Energy Solution vagy a BYD. Az M3P akkumulátor pedig segítheti a kínai akkumulátorgyártót ezen céljai elérésében. A nagyobb sűrűség és az alacsonyabb gyártási költségek miatt az M3P akku számos más autógyártó számára is vonzó lehet a jövőben.

Iparági pletykák szerint – melyek legtöbbször valósak – az első elektromos autógyártó ami a CATL M3P akkumulátort használhatja az a Tesla lehet. A Pletykák először arra engedtek következtetni, hogy ezen akkuk a Model 3-ban fognak landolni, de most megeshet az is, hogy az Y egyes változataiba kerülnek az új cellák. A M3P cellára való átállással a Tesla nagyot szakíthat, ugyanis a megnövekedett energiasűrűség mellett a Long Range modellek akár 700 kilométer körüli hatótávot is elérhetnek egyetlen töltéssel.

A pekingi World New Energy Vehicle kongresszuson elhangzott az is, hogy a kínai kormány a nemzetközi szabványokhoz való igazodásra ösztönözné az iparágat. A CATL első embere elismerte, hogy Kína jelentősen elmarad más országoktól. Azonban a cél közös, hogy csökkentsék a gyárak modernizálásával a levegőbe kibocsátott szén-dioxid mennyiségét. Továbbá egy olyan adatbázist és létrehoztak melyben rögzítik a különböző vállalatok szén-dioxid-kibocsátását.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!